karate.gr: 15 - Αθλητικά Θέματα  

Πρώτη δημοσίευση 27/8/2020.

  Αρχική      Επικαιρότητα      Αθλητικά Θέματα  .

Καταχωρήσεις στο karate.gr

Διοργανώσεις

Στηρίξτε το karate.gr με 20 €/έτος! Donations 20 €/y!

Σε πρώτη δημοσίευση από 16/12/2021 και αναδρομικά σε παλαιότερα άρθρα του www.karate.gr!

 Πρόλογος του άρθρου από τον Θύμιο Περσίδη .

Οι Αποφάσεις της 16/12/2021 του ΕΔΔΑ στις "Δύο" και της 1/12/2022 στη "Μία" Προσφυγές "PERSIDIS vs GREECE"!

Το www.karate.gr, σαν συνέχεια του από το ΝΟΕ-1977 μέχρι το ΔΕΚ-1994 με εκδότη τον Θύμιο Περσίδη κυκλοφορούντος μηνιαίου αθλητικού περιοδικού "ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΖΟΥΝΤΟ-ΚΑΡΑΤΕ" αρχικά και απλά "ΔΥΝΑΜΙΚΟ" αργότερα, είναι ένας "δημοσιογραφικός ιστότοπος", που γράφεται από έναν κορυφαίο γνώστη στον ειδικό χώρο του καράτε. Όσα πρόσωπα κρίνονται εδώ είναι αποδεδειγμένα δημόσια πρόσωπα και κρίνονται για πράξεις και παραλήψεις τους στους τομείς των δημόσιων αρμοδιοτήτων τους υπό τα ευρύτερα όρια κριτικής αξιολόγησης, όπως απαιτεί η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος για τον αθλητισμό, τον οποίο χρυσοπληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος!!!

Ως επί 17 χρόνια εκδότης του ανωτέρω περιοδικού και από τον Αύγουστο του 2004 ιδιοκτήτης-διαχειριστής του www.karate.gr, αλλά και ως υπέρ των σαράντα ετών διοικητικός αθλητικών ομοσπονδιών καράτε, έχω δικαστεί σε περισσότερες από 80 δίκες (Πρωτοδικείου, Εφετείου, Αρείου Πάγου κτλ.) σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις με νίκες ή παραγραφές για τις περισσότερες από αυτές. Για δύο αστικές (με ασφαλιστικά) και μία ποινική (με μία αναίρεση δεκτή!) υποθέσεις, σύνολο 4+4+5=13 δίκες που έχασα, με αντικείμενο κυρίως τη συκοφαντική δυσφήμιση, είχα υποβάλει αντίστοιχα τρεις Προσφυγές (δύο το 2014 και μία το 2015, με κλικ εδώ) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με ΠΑΡΑΠΟΝΑ για λανθασμένη εφαρμογή από τους Δικαστές υπέρμετρου περιορισμού στην ελευθερία της έκφρασης στα κείμενά μου, τα οποία αφορούσαν σε κριτικές αξιολογήσεις πράξεων δημοσίων προσώπων, παρ' όλο που υπέβαλα πάντα και σχετικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ! Τις Προσφυγές αυτές τις είχα συντάξει μόνος μου χωρίς τη βοήθεια νομικού! Τέτοιες Προσφυγές υποβάλλονται στο ΕΔΔΑ περί τις 30.000 κάθε χρόνο από όλη την Ευρώπη και απορρίπτεται το 95% αυτών από το γραμματειακό πρωτόκολλο και την αρχική εκτίμηση του παραδεκτού της προσφυγής! Οι δικές μου πέρασαν και οι τρεις τα δύο αυτά στάδια μέσα στο ελάχιστο 5% για να δικαστούν!!!

Πριν όμως δικαστούν, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), που παρίσταται νομικά στο ΕΔΔΑ για την Ελληνική Κυβέρνηση, μού πρότεινε Συμβιβασμό με Αποζημίωση για παράβαση από τα δικαστήρια του άρθρου 6 περί μη δίκαιης δίκης και του άρθρου 10 περί ελευθερίας της έκφρασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αρχικά για τις δύο αστικές και μετέπειτα και για την ποινική! Αποδέχθηκα το Συμβιβασμό με την Αποζημίωση, διότι οι υποθέσεις είχαν αργήσει απαράδεκτα πάρα πολύ (εξίμισι χρόνια!), ενώ ήταν και οικονομικά συμφερότερος από το να εκδικαστούν! Η επιτυχία αυτή με κατέστησε το μόνο γνωστό Έλληνα Πολίτη, που χωρίς να είναι νομικός κατάφερε να δικαιωθεί σε τρεις ιδιόγραφες Προσφυγές του στο ΕΔΔΑ!!! Δεν υπάρχει δε καμιά αμφιβολία ότι η ανωτέρω πρόταση Συμβιβασμού αποτελεί παραδοχή ήττας, αφού το Δημόσιο δεν χαρίζει ούτε δεκάρα στον Πολίτη!

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι το www.karate.gr αναγνωρίστηκε από το ΕΔΔΑ ως δημοσιογραφικό site υπό την ευρεία έννοια και μπορεί πλέον ελεύθερα να κρίνει αξιολογικά πράξεις και παραλήψεις δημοσίων προσώπων στους τομείς των δημοσίων καθηκόντων τους με ευρύτερα πλαίσια εκφράσεων από ότι των απλών ιδιωτών!!! Με βάση αυτό το ακλόνητο συμπέρασμα, οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες καλά θα κάνουν να μελετούν σε βάθος τις καταγγελίες, που κατά καιρούς υποβάλλω, και να διορθώνουν τις στρεβλώσεις, τις οποίες καταγγέλλω και τις οποίες "ανέχονται έως υποθάλπουν" χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους!!!

"Η Δημοσίευση είναι η Ψυχή της Δικαιοσύνης" = "Όλα στο Φως!"

 Το παρόν δημοσίευμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του οικείου κεφαλαίου αλληλένδετων άρθρων και σχετικών 3000 περίπου σελίδων!  Μόλις στέλνετε στους φίλους σας με SMS: "karate.gr", αμέσως ανοίγουν το karate.gr και διαβάζουν το τελευταίο άρθρο του!!!

 Η Διαβούλευση και άλλα καθρεφτάκια για ιθαγενείς με ακατοίκητο κεφάλι! 

Η Διαβούλευση, όμως, είχε και αντιρρησίες, που διατύπωσαν σωστές απόψεις!

Μέρος Α: Ο Αυγενάκης πριν από τον Κορωναϊό!

Μέρος Β: Ο Αυγενάκης μετά τον Κορωναϊό

Μέρος Γ: Η "δημοκρατική" διαβούλευση για σανοφάγους!

Μέρος Δ: Ο Αυγενάκης και το... Φίδι της Σπηλιάς!

 

 Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται από το "Σύνδρομο του Γερόλυμπου"!


 Copyright © 1945-2045: Θύμιος Περσίδης, Κυνηγός Απατεώνων από Χόμπι!

Εκ των Ιδρυτών της ΕΛΟΚ, τέως Γεν. Γραμματέας, Πρόεδρος και Επίτ. Πρόεδρος!

Εγκληματολόγος πάσης φύσεως αθλητικών εγκλημάτων των ΕΛΟΚ και ΓΓΑ!!!

Φόβος και τρόμος των παντός επιπέδου και ιδιότητας αθλητικών λαμόγιων!!!

Εντοπιστής μίζας, λαμογιάς και παρανομιών των διοικούντων την ΕΛΟΚ και την ΓΓΑ!!!

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακού Καράτε!

Το karate.gr λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα με βάση και στόχο την αλήθεια και το δίκαιο χωρίς επιρροές, υπαγορεύσεις και μεσάζοντες. Ειδικεύεται στην Έρευνα με Φαντασία, Ανίχνευση των Πληροφοριών, Ενδελεχή Aνάλυση των Πληροφοριών, Επιβεβαίωση των Πληροφοριών με Αποδεικτικά Στοιχεία και, τέλος, με Ορθή Απόδοση της Βαρύτητας σε κάθε Αποδεικτικό Στοιχείο.

Όταν το karate.gr αναδημοσιεύει κάποια ξένη είδηση ή πληροφορία, τότε μνημονεύει και την πηγή της. Αν δεν μνημονεύεται η πηγή κάποιας είδησης ή πληροφορίας, τότε αυτή αποτελεί αποτέλεσμα αποκλειστικής έρευνας και επεξεργασίας του karate.gr.


Η Φιλοσοφία της "Διαβούλευσης"!!!

Θεωρείται "συζήτηση με σεβασμό μεταξύ των συζητητών", αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ένας συζητητής αποφασίζει ποιόν θα λάβει υπόψη του και ποιόν όχι!

Ο νέος εκλογικός νόμος για τα σωματεία, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες του αθλητισμού τέθηκε στην ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο:

"Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου "Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις"

Το πρώτο που μας κίνησε την προσοχή ήταν το επόμενο σλογκανάκι στην αρχή του site της διαβούλευσης:

Ανακοίνωση

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα σχόλια που υποβάλλονται από τους πολίτες στις ανοικτές προς σχολιασμό διαβουλεύσεις δεν δημοσιεύονται άμεσα στην πλατφόρμα του OpenGov με το πάτημα του πλήκτρου "Υποβολή". Η δημοσίευσή τους προϋποθέτει την έγκριση από την ομάδα παρακολούθησης των σχολίων του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργείου. Η Ομάδα παρακολούθησης επιβλέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα και εντός κάθε ημέρας τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής διαβούλευσης και προχωρά στην ανάρτηση των σχολίων.

Επομένως, τα Σχόλια των χρηστών της πλατφόρμας δημοσιεύονται μετά από λογοκρισία!

Η Νέα Δημοκρατία, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας από την 8-7-2019, είχε ήδη στους νόμους του κράτους δύο επί πλέον αθλητικούς, που είχε βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα τους ν. 4373/1-4-16 για τα Στοιχεία Μητρώου Σωματείων και ν. 4603/14-3-19 (σελ. 1429-1446) για τον επαγγελματικό αθλητισμό και τη λειτουργία των αθλητικών φορέων, και συνεπώς στο πρόγραμμά της έθεσε στόχους, που θα συμπλήρωναν όσους της είχε ήδη εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Αλλά η Νέα Δημοκρατία είχε το δικό της προγραμματισμό!

Με την αφορμή, λοιπόν, τον υποχρεωτικό απο την Ευρώπη νόμο για το αντιντόπινγκ, πέρασε και τα δικά της περί λειτουργίας των αθλητικών φορέων (από σελ. 4996 - 4998), τους περιορισμούς για τις ηλικίες και τις θητείες των μελών των ΔΣ και τις αλλαγές της φύσεως και του Καταστατικού της ΕΟΕ στο νόμο ν. 4639/22-11-19.

 

Πέρασαν και αυτές οι "τσόντες" στον Αθλητικό Κουρελονόμο το Νοέμβριο 2019 και φτάσαμε στην εποχή του κορωναϊού, ο οποίος χάλασε τη "μαρέγκα" του υφυπουργού, αφού δεν του άφηνε 4 μήνες για εκλογές στις ομοσπονδίες, αλλά αυτός δεν χαμπάριαζε με τίποτα: ο νέος αθλητικός νόμος-πολλοστή "τσόντα" στην κουρελού- είχε ήδη δρομολογηθεί!

Ήδη η ΕΟΕ είχε διαμαρτυρηθεί, όπως γράψαμε με την επιστολή της από 25-6-2020 - Αντιδράσεις της ΕΟΕ εν όψει νέας επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης του Αυγενάκη στην οποία επιστολή προσωπικά συμφωνώ σε όλα τα σημεία!

H απάντηση της πλευράς του εξωγήινου Αυγενάκη προεξοφλούσε την απόρριψη κάθε ένστασης της ΕΟΕ και ήταν τότε:

"Το Υφυπουργείο Αθλητισμού υπομονετικά περιμένει, ακόμα και τώρα, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΟΕ. Δηλαδή: Η αποστολή της λίστας, όπως η ΕΟΕ πρότεινε, των ενεργών σωματείων όλων των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών, προκειμένου να γίνει η διασταύρωσή τους με εκείνα που εγγράφονται στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» και οι  αναλυτικές προτάσεις της Ολυμπιακής Επιτροπής περί του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών στις Ομοσπονδίες, εν όψει της διαβούλευσης του υπό κατάθεση αθλητικού νομοσχεδίου.

Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές και προφάσεις εν αμαρτίαις...".

 

Ακόμα μία τσόντα στην Κουρελού πέρασε με το ν. 4700/29-6-2020 για τα κωλύματα και τους περιορισμούς των μελών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών φορέων!

Και ακόμα μία τσόντα-επιστέγασμα από τον ακούραστο Αυγενάκη (θα μείνει στην ιστορία αυτός ο Κουρελονόμος!!!) με το ν. 4714/31-7-2020 για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, τα 12 εκατ. της ενίσχυσης προς αυτά και τις εκλογές στις ομοσπονδίες οπωσδήποτε μέσα στο τελευταίο δίμηνο του 2020!!!!!!!!!!!!!!

Ο τελευταίος αυτός νόμος είναι ο επόμενος:

 

Μια πριμούρα του Αυγενάκη, που δεν την σταματάει ούτε η πιο χοντροκομμένη παρανομία, όπως αυτή που βγάζει μάτι ότι όλο το 2020 οι "αθλητικοί" φορείς μόνο "αθλητικοί" δεν είναι αφού αποδεδειγμένα δεν κάνουν ούτε προπονήσεις, ούτε αγώνες εσωτερικού! Δεν λειτουργούν ούτε οι υπερκείμενες διεθνείς ομοσπονδίες και άρα δεν μετέχουν ούτε σε αγώνες εξωτερικού!!!

Κατά την επικίνδυνα παράνομη συμπεριφορά του Αυγενάκη οι "πασιφανώς μη αθλητικοί φορείς" αρκεί να βαπτιστούν "αθλητικοί" από την "Κολυμπήθρα", που έχει στήσει στη ΓΓΑ και την λέει "Μητρώο Αθλητικών Σωματείων"! Μοιράζει και 12 εκατ., δίνει και αποκλειστικό δικαίωμα ψήφου!

Σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, οι κατακτητές μοίραζαν καθρεφτάκια και χαϊμαλιά στους ιθαγενείς και τους κατακτούσαν πάντα για το δικό τους καλό!!! Η Ιστορία επαναλαμβάνεται!

 

Με τον κίνδυνο να υπάρχει και τον μεγαλύτερο να έρχεται αντέδρασαν οι "μεγάλοι" ομοσπονδιάρχες: Βασιλακόπουλος, Σεβαστής, Διαθεσόπουλος, Δημητρακόπουλος και άλλοι με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και σύσσωμη η ΕΟΕ με ψήφισμά της (πιο κάτω)!

10-8-2020 - Επιστολή Κούβελου προς την ΕΟΕ! Παρ' όλο που είμαι αντίθετος του Κούβελου λόγω "κολεγιάς" του με τον Γερόλυμπο, συμφωνώ σε όλα τα σημεία της επιστολής του!

11-8-2020 - Επιστολή Διαθεσόπουλου προς Καπράλο - ΕΟΕ! Και σε αυτή την επιστολή συμφωνώ απόλυτα!

Επιστολή του προέδρου της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλου προς τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο στην οποία ο Διαθεσόπουλος επικαλείται, κατά τη γνώμη μου, ορθότατους ισχυρισμούς, αλλά προς έναν Καπράλο, του οποίου δεν καίγεται καρφί για το τι μέλει γεννέσθαι, μιας και κατάφερε να είναι τώρα μέλος της ΔΟΕ και άρα μονίμως μέλος της ΕΟΕ!

Αλλά η εμμονή συνεχίζεται: 18-8-2020 - Αυγενάκης: "το Μητρώο διασφαλίζει τα ερασιτεχνικά σωματεία"

Η δημοσίευση αυτή αναμασά τις γνωστές θέσεις του Αυγενάκη δήθεν ως απαντήσεις σε ερωτήσεις βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ώστε δήθεν να μην μείνουν αναπάντητες! Αλλά, πρώτον είναι σαφές ότι "αγοράζει" κομματικούς φίλους ο Αυγενάκης με λεφτά του Δημοσίου, και δεύτερον μας ξαναλέει σήμερα 18-8-2020 ο εξωγήινος Αυγενάκης περί 5.000 εγγραφών στο Μητρώο, όσες μας είπε και την 17-6-2020, δηλαδή πριν από δύο μήνες!!! Είναι ψεύτης ο άνθρωπος!

19-8-2020 - Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε να εκδώσει το ψήφισμα με κλικ εδώ! Το ψήφισμα περιλαμβάνει στοιχεία από το καταστατικό της ΔΟΕ με παγκόσμια βαρύτητα, τα οποία ο Αυγενάκης, ως εξωγήινος, γράφει στα πάλιά του τα παπούτσια!

 

Η διαβούλευση επί των άρθρων του νέου αθλητικού νόμου για τις αρχαιρεσίες στις ομοσπονδίες, η οποία έκλεισε την 23-8-2020 και έγινε "είτε θέλουμε είτε όχι με όρους Αυγενάκη", θα μας απασχολήσει στο παρόν Μέρος Γ της μελέτης μας!


Όλα αρχίζουν από τους αθλητές και τα σωματεία!

 

Ο αθλητισμός περιλαμβάνει συγκεκριμένα άτομα στη λειτουργία του! Το βασικό άτομο είναι ο "αθλητής" ή "αθλούμενος", που αθλείται σε κάποιο άθλημα και χωρίς αυτόν δεν υπάρχει αθλητισμός! Αν κάποιος γυμνάζεται για την υγεία του και την καλή του φυσική κατάσταση χωρίς να ειδικεύεται στην τεχνική κάποιου αθλήματος, τότε αυτός είναι απλός "γυμναζόμενος" και όχι "αθλητής" ή "αθλούμενος". Δίπλα στον αθλητή βρίσκεται ο προπονητής του αθλήματος και "δάσκαλος" του αθλητή για την τεχνική του αθλήματος! Ο αθλητής προπονείται στην τεχνική ενός αθλήματος για να συναγωνιστεί άλλους συναθλητές του σε ανταγωνιστικούς αγώνες με "κανονισμούς", οι οποίοι ανακυρήττουν "νικητές". Τους κανονισμούς εφαρμόζουν και διαφυλάττουν κατά τη διάρκεια των αγώνων οι "διαιτητές, κριτές", απαραίτητοι και αυτοί στην οργάνωση ενός αθλήματος. Μαζί με τους κυρίως διαιτητές-κριτές στο χώρο και την ώρα του αγώνα υπάρχει ανάγκη και για άλλους τεχνικούς διατησίας στα διάφορα αθλήματα! Τέλος, για τη λειτουργία αυτών των μικρών τοπικών ομάδων ανθρώπων, που αγαπάνε κάποιο άθλημα, είναι απαραίτητοι και οι διοικητικοί, που αναλαμβάνουν όλη τη δουλειά της λεπτομερούς γραφειοκρατίας, την οποία δεν μπορούν να κάνουν όλοι οι προηγούμενοι!

Από τους ανωτέρω είναι φανερό ότι κανένας δεν πληρώνεται, αλλά δίνουν όλοι τους το χρόνο τους αθελοντικά για τα παιδιά τους και την αγάπη τους για το συγκεκριμένο άθλημα, κανένας εκτός του προπονητή, ο οποίος πρέπει να είναι επαγγελματίας γνώστης του αθλήματος, υπεύθυνος για την ασφαλή και λεπτομερή προπόνηση των αθλητών και εργάζεται σε εκτεταμένο ωράριο!

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα τοπικό ερασιτεχνικό σωματείο σε πόλη, συνοικία ή χωριό και δίνει διέξοδο στην επιθυμία και αγάπη των νέων παιδιών (ή και των ενηλίκων) για την εκμάθηση και πρόοδο σε κάποιο άθλημα!

Εκ των ανωτέρω είναι είναι φανερό ότι τα οικονομικά του σωματείου είναι περιορισμένα, όπως και οι νομικές και λογιστικές γνώσεις των διοικητικών του, οι οποίοι συνήθως είναι απλοί και μη ειδικά μορφωμένοι άνθρωποι!

Είναι απαράδεκτο, λοιπόν, να έρχεται η Πολιτεία και να επιφορτίζει ένα τέτοιο μικρό σωματείο πόλης, συνοικίας ή χωριού με πολύπλοκους κανόνες και νόμους για την τήρηση των λογιστικών του ή διαφύλαξη της νομιμότητάς του! Από πού θα πληρωθούν λογιστές και δικηγόροι για να καλύψουν τη φορολογική και νομική ασφάλεια αυτού του σωματείου? Έρχεται, λοιπόν, η πολυπλοκότητα των νόμων του κράτους για να συντηρηθεί ένα αθλητικό σωματείο να το εξωθεί στο ΚΛΕΙΣΙΜΟ! Αυτό επιδιώκει η Πολιτεία??? Να μας το πει να το ξέρουμε!

Σε όλο αυτό το χάος έρχεται επιπλέον η Πολιτεία να ζητάει από αυτά τα μικρά σωματεία πολύπλοκη γραμματειακή υποστήριξη, η οποία απαιτεί μια ειδικευμένη γραμματέα για να καλύπτει τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις της ΓΓΑ!!! Ένας βασικός μισθός με ασφάλιση, δώρα και άδειες είναι ένα χιλιάρικο το μήνα, που προστίθεται στα έξοδα λογιστή και δικηγόρου! Από πού θα βγουν όλα αυτά???

Επομένως, η κάθε κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα... "Ραφής Κουρελιών στον Κουρελονόμο", ώστε να μας κάνει όλους να σιχτιριάσουμε τον Αθλητισμό λόγω της ανικανότητας του ειδικής δημόσιας υπηρεσίας, που λέγεται Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, να ελέγξει τη λειτουργία των ομοσπονδιών! Επειδή αυτοί έχουν δικηγόρους, που τους πληρώνουν με τα δικά μας λεφτά, βγάζουνε επί είκοσι χρόνια τσόντες πάνω στις τσόντες στον αθλητικό νόμο σε τρόπο, που είναι δύσκολο να τον κατανοήσουμε και ακόμα πιο δύσκολο να πληρώνουμε για να τον τηρήσουμε!

Αντί να απλουστεύουν τον αθλητικό νόμο τον έχουν κάνει... 50 εξισώσεις του Άινστάιν μαζι!

 

Και θα αρχίσω από το περίφημο "Μητρώο Αθλητικών Σωματείων" και τα όσα ζητούνται για να εγγραφεί κάποιο σωματείο σε αυτό. Σημειώνω ότι πολλά ζητούμενα στοιχεία αποτελούν πολύπλοκες γραφεικρατικές διαδικασίες ή/και πιθανές μελλοντικές παγίδες ευθυνών και λόγω αυτού του κινδύνου αποτρέπουν τους ερασιτέχνες να αναμιχθούν με τον αθλητισμό! Αυτά τα στοιχεία τα σημειώνω με κίτρινο!

Από το νόμο 4373/1-4-2019, Άρθρο 24 παίρνω τα στοιχεία που ζητούνται από τα σωματεία:

 

Άρθρο 24

Δημιουργία μητρώου φορέων Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

(δεξιά με πορτοκαλί οι παρατηρήσεις και τα σχόλια)

Ζητούνται επουσιώδη στοιχεία και δεν ζητούνται ουσιώση στοιχεία, τα οποία ούτε που σκέπτονται!!!

1. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών φορέων (αθλητικών σωματείων, ενώσεων, ομοσπονδιών κ.λπ.), η κατάρτιση του οποίου ολοκληρώνεται εντός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Η έναρξη ισχύος του νόμου ήταν η 1-4-2016. Ο νόμος έμεινε ανενεργός μέχρι το τέλος Μαΐου 2020, οπότε και ενεργοποιήθηκε εσπευσμένα και δόθηκε προθεσμία εφαρμογής του αρχικά η 5-6-2020, μετά η 30-6-2020 και μετά η προθεσμία... χάθηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η επιτυχής εφαρμογή του νόμου! Πρώτη παταγώδης καραμπινάτη αποτυχία του Αυγενάκη και της Κυβέρνησης!

Α. Στοιχεία ταυτότητας φορέα και γενικές πληροφορίες:

1. Η πλήρης επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος του.

2. Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.

3. Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών στην οποία υπάγεται ο φορέας.

4. Το έτος ίδρυσης.

5. Η νομική μορφή του φορέα και ο σκοπός.

6. Το ιδρυτικό καταστατικό του φορέα και οι τροποποιήσεις.

7. Ο νομός, ο δήμος, η δημοτική ενότητα και το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο εδρεύει ο φορέας.

8. Αριθμός πρωτοκόλλου της απόφασης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης εφόσον ο φορέας έχει ήδη αναγνωριστεί.

Τα ανωτέρω στοιχεία είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γνωστοποιούνται στη ΓΓΑ.

Β. Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου, οργάνων Διοίκησης και νόμιμου εκπροσώπου:

1. Η ημερομηνία εκλογής του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Το όνομα, το επώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και ο ΑΜΚΑ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με την αντίστοιχη ιδιότητα κάθε μέλους.

3. Το όνομα και το επώνυμο του νόμιμου εκπροσώπου και την ιδιότητα αυτού.

4. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων μελών.

5. Ο αριθμός των ενεργών μελών.

6. Ο αριθμός των ατόμων που προσφέρουν αμισθί εθελοντική υπηρεσία στο φορέα.

7. Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται από το φορέα με αμοιβή και με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (π.χ. συμβάσεις εργασίας ή έργου).

 

2. Εδώ μπαίνουμε στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων και για κάθε "αρχείο προσωπικών δεδομένων" θα πρέπει η ΓΓΑ να έχει πάρει ειδική άδεια τήρησης αυτού από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να έχει ορίσει άτομα, που θα φέρουν την ευθύνη τήρησης του απορρήτου αυτών των αρχείων!

Τα έχει κάνει όλα αυτά η ΓΓΑ???

4 και 5. Αυτά τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς και άρα βάζουν το σωματείο σε ένα τρεχαλητό να συμπληρώνει στοιχεία συνεχώς στο διαδίκτυο!

6. Μεγάλη παγίδα! Σε λίγο θα ζητήσουν και τα ονόματά τους! Αν μπει η Εφορία στο σωματείο και βρει ένα άτομο να υπάρχει μέσα και δεν έχει δηλωθεί στους εθελοντικά προσφέροντες εργασία, τότε θα πει στο σωματείο ότι το απασχολεί και το πληρώνει "μαύρα", οπότε κάηκε η... γούνα του σωματείου!!! Αν μπει μάλιστα, και η Επιθεώρηση Εργασίας, τότε για κάθε μη αναγγελθέντα εργαζόμενο πέφτει πρόστιμο 11.000 €! Όλα θα λειτουργούν όπως στις επιχειρήσεις!!!

Ρωτήστε για αυτά τους λογιστές σας!!!

Γ. Στοιχεία επικοινωνίας:                            Αυτονόητα, αυτά τα έχουν ακόμα και όλες οι... Μαϊμούδες!

1. Διεύθυνση έδρας του φορέα.

2. Διεύθυνση των αθλητικών εγκαταστάσεών του, καθώς και παραχωρητήριο ή μισθωτήριο αυτών.

3. Ονοματεπώνυμο υπευθύνου επικοινωνίας του φορέα.

4. Τηλέφωνα επικοινωνίας.

5. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

6. Ιστοσελίδα.

Δ. Δραστηριότητα του φορέα:

1. Αθλήματα που καλλιεργεί με ειδική αθλητική αναγνώριση.

2. Αθλήματα που καλλιεργεί χωρίς ειδική αθλητική αναγνώριση.

3. Ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, αριθμό δελτίου και αριθμό φορολογικού μητρώου αθλητών, προπονητών και βοηθητικού προσωπικού ανά άθλημα που καλλιεργεί.

4. Υπερκείμενες ενώσεις στις οποίες είναι μέλος.

5. Υπερκείμενες Ομοσπονδίες στις οποίες είναι μέλος.

6. Αγώνες στους οποίους συμμετέχει, αθλητές που συμμετείχαν, αποτελέσματα, διακρίσεις και άλλες δραστηριότητες. Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται εντός δέκα (10) ημερών από το πέρας των διοργανώσεων.

7. Γεωγραφική εμβέλεια δραστηριότητας (τοπική, περιφερειακή, πανελλαδική, ευρωπαϊκή, διεθνής).

8. Χρονική εμβέλεια δραστηριότητας (ετήσια, περιοδική, περιστασιακή κ.λπ.).

9. Κοινό στο οποίο απευθύνεται ο φορέας (ηλικίες, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ΑΜΕΑ, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κ.λπ.).

1 και 2.  Αυτονόητα!

3. Ισχύει ότι είπαμε για για τα προσωπικά δεδομένα παραπάνω, αλλά και για την Εφορία και την Επιθεώρηση Εργασίας!

4 και 5.   Αυτονόητα!

6. Τρομερή δουλειά, που θέλει έναν υπάλληλο μόνο για αυτή για στοιχεία που κανένας δεν θα διαβάσει ποτέ! Με το δεδομένο, μάλιστα, ότι όλα αυτά τα στοιχεία τα καταγράφει και για τους υπερκείμενους φορείς στις συμμετοχές των αγώνων!

7 και 8.  Αστεία!

9.  Αυτονόητο!

Ε. Οικονομικά στοιχεία του φορέα.            Αυτονόητα!

1. Αριθμό φορολογικού μητρώου και ετήσια εκκαθαριστικά σημειώματα.

2. Πηγές εσόδων ( εισφορές μελών, δωρεές, χορηγίες, επιχορηγήσεις κ.λπ.).

3. Περιουσιακά στοιχεία (κτίρια, οικόπεδα, εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα).      

2. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζονται τα πρόσθετα στοιχεία που απαιτείται να καταχωρίζονται για την εγγραφή και για κάθε άλλο θέμα σχετικό με την τροποποίηση των ως άνω στοιχείων του αθλητικού μητρώου.

2.  Θα βγαίνουν και μελλοντικοί λαγοί από το καπέλο του κάθε Υφυπουργού!

3. Η επικαιροποίηση των στοιχείων γίνεται με πρωτοβουλία και ευθύνη του κάθε φορέα.

3.  Η δουλειά είναι φορτωμένη στις πλάτες των σωματείων και να γίνεται με... ησυχία, παρακαλώ, μη τυχόν και ξυπνήσετε τους 400 - 600 υπαλλήλους της ΓΓΑ!

4. Έως την κατάρτιση του ως άνω αθλητικού μητρώου ισχύουν τα άρθρα 7, 16 και 26 του Ν. 2725/1999, τα οποία τροποποιούνται ως εξής:

α). Στο άρθρο 7 του Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 73 του Ν. 3057/2002, προστίθεται παράγραφος 11 ως εξής:

«11. Το αθλητικό σωματείο υποχρεούται να καταχωρίζει τις μεταβολές των στοιχείων του, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την επέλευσή τους, στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η καταχώριση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986. Η πρώτη καταχώριση των στοιχείων γίνεται από τους υπόχρεους το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.»

β) Η παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 2725/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι παράγραφοι 1, 3, 4, 5 και 11 του άρθρου 7 εφαρμόζονται ανάλογα για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων κάθε αθλητικής ένωσης.»

γ) Η παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 2725/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι παράγραφοι 1, 3, 4, 5 και 11 του άρθρου 7 εφαρμόζονται ανάλογα και για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων κάθε αθλητικής ομοσπονδίας.»

 

Δεν χρειάζονται σχόλια! Ζούμε μια τρελή κατάσταση με σωματεία-μαϊμούδες εν μέσω Κορωναϊού! Θα δούμε την εξέλιξή της!!! Να προσφέρει κανείς εθελοντικά στον αθλητισμό και να βρεθεί με ποινικά αδικήματα στην πλάτη? Θα φύγουν όλοι τρέχοντας!

Τέλος, μέχρι σήμερα 27-8-2020 δεν έχει δοθεί από τον Αυγενάκη το αρχείο των "δικών του Μαϊμούδο-σωματείων" στους Πολίτες παρά τις υποσχέσεις!!! Δεύτερη παταγώδης καραμπινάτη αποτυχία του εγχειρήματός του!!!

 

Αλλά ας υποθέσουμε ότι όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία υποβάλλουν ανελλιπώς όλα τα στοιχεία, που τους ζητούνται, και αυτά θα πρέπει να τα διαβάσουν οι υπάλληλοι της ΓΓΑ για να τα ελέγξουν! Είναι βέβαιο ότι η δουλειά είναι τεράστια και δεν θα γίνει ποτέ! Τρίτη καραμπινάτη παταγώδης αποτυχία του Αυγενάκη!

Με όλα τα παραπάνω ζητούμενα είνα αυτονόητο ότι τα αθλητικά σωματεία από 13.000 (αν ήταν τόσα) θα πέσουν στις 5.000 και πολλά λέω, διότι όσο και γνώστες των διαδικασιών να είναι οι διοικητικοί τους και όσο χρόνο κα να διαθέτουν χωρίς να πληρώνονται, η τεράστια ως άνω γραφειοκρατία απαιτεί ένα άτομο να ασχολείται 7 ώρες επί 5 μέρες την εβδομάδα με την ενημέρωση των στοιχείων του σωματείου στην πλατφόρμα της ΓΓΑ!

Αν πραγματικά είναι όπως τα λέω, από τα 13.000 σωματεία να πέσουμε στα 5.000, τότε έχουμε Τέταρτη παταγώδη καραμπινάτη αποτυχία! Τον "έθαψε" τον αθλητισμό ο Αυγενάκης!!!

Μέχρι στιγμής τα ερασιτεχνικά σωματεία των μαχητικών αθλημάτων κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω κορωναϊού (με τις ασφαλιστικές υγειονομικές δικλείδες και τα 15 μέτρα ανά αθλητή) και αντί να βρει ένα τρόπο να τα βοηθήσει να σταθούν στα πόδια, τους σκάβει το λάκκο ακόμα πιο βαθύ!!!

Αμ το άλλο πού το πάτε? Ποιό άλλο? Το εξής:

Είναι γνωστότατο ότι όλους τους ομοσπονδιάρχες, που θέλει να "καθαρίσει" ο Αυγενάκης από την ΕΟΕ, θα τους έχει αντίπαλους στην εφαρμογή του νόμου!

Και τι θέλει να κάνει ο Αυγενάκης? Υποκρίνεται ότι θέλει να καθαρίσει τις ομοσπονδίες από τα σωματεία-μαϊμούδες και δημιούργησε το νέο νόμο για αυτό το σκοπό, αλλά στην πραγματικότητα, με εργαλείο τα όρια στις ηλικίες και στις θητείες, θέλει να καθαρίσει τα ΔΣ των ομοσπονδιών από τους "καρεκλοκένταυρους" ώστε να ανανεώσει τη σύνθεση της ΕΟΕ με ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας!

Και πώς θα σαμποτάρουν αυτή την προσπάθεια οι "καρεκλοκένταυρες-γάτες με ... πέταλα" (!), οι οποίοι εκτός από μερικούς συλλόγους-μαϊμούδες έχουν ταυτόχρονα την πλειοψηφία των γνήσιων συλλόγων στις ομοσπονδίες με "δικούς τους" συλλόγους! Είναι πολύ απλό: θα δώσουν εντολές στους "υπηκόους τους" να μην γραφούν στο Μητρώο Σωματείων το 2020 με αποτέλεσμα να μην γίνουν αγώνες μέσα στο 2020, να μην υπάρχουν αθλητικά σωματεία στις ομοσπονδίες, να μην μπορέσουν να γίνουν εκλογές μέσα στο 2020, να συρρικνωθούν οι ομοσπονδίες και κατ' επέκταση ο αθλητισμός και να γυρίσει μπούμερανγκ η όλη υπόθεση στο κεφάλι του Αυγενάκη!!!

Ως αποδεικτικό στοιχείο δείτε δεξιά την υποδοχή των απαιτήσεων του Αυγενάκη από τον Γραμμένο της ΕΠΟ!!! Σαφώς και τον έχει "γραμμένο": "Αρνητική και στα δύο ζητήματα η ΕΠΟ"! (Ξύπνα Αυγενάκη: με άνθρωπο που τον λένε "Γραμμένο" δεν σηζητάμε μπροστά στα ΜΜΕ, διότι του φτάνει ... να αρνηθεί όσα του ζητάς!)

Θα ανακαλέσει ο Αυγενάκης την ΕΑΑ από τα σωματεία που δεν θα γραφούν στο Μητρώο?

Θα τον πηγαίνουν καροτσάκι στα δικαστήρια μέχρι το ... 3020!!!


 

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης στα κύρια άρθρα του νόμου!

Και κριτική επί της διαβούλευσης βέβαια!

 

Σε Πρώτη Φάση αντιγράψαμε και αποθηκεύσαμε για εσάς τα αποτελέσματα της διαβούλευσης στα κύρια άρθρα του νόμου, διότι μετά από την ψήφισή του πολλοί, όπως κι εγώ, θα θέλουν να ξαναδούν τι είχαν προτείνει οι "συζητητές" σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά η διαβούλευση μπορεί να έχει εξαφανιστεί! Στα επόμενα βλέπετε τα πρωτότυπα αποθηκευμένα αρχεία (αριθμοί άρθρων με δείκτη α), ενώ θα κάνουμε στη συνέχεια μια μελέτη απορρίπτοντας τις κοτσάνες και κρατώντας τα καλά (αριθμοί άρθρων με δείκτη β) για σύγκριση με το τι θα κρατηθεί τελικά στο νόμο! Σε κάθε περίπτωση, είναι κραυγαλέα η χειραγώγηση του αθλητικού κινήματος από την κυβέρνηση σε όλα του τα επίπεδα!

Άρθρο 1α - Γενική Συνέλευση αθλητικού σωματείου – Αρχαιρεσίες – Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 2725/1999 (Α΄121)

Άρθρο 2α - Ειδική αθλητική αναγνώριση – Τροποποίηση του άρθρου 8 του ν. 2725/1999 (Α΄121)

Άρθρο 5α - Σύσταση – Μέλη – Τροποποίηση άρθρου 20 του ν. 2725/1999 (Α’ 121)

Άρθρο 6α - Διοικητικό Συμβούλιο αθλητικής ομοσπονδίας – Τροποποίηση του άρθρου 22 του ν. 2725/1999 (Α΄121)

Άρθρο 7α - Γενικές Συνελεύσεις – Αρχαιρεσίες αθλητικών ομοσπονδιών – Τροποποίηση του άρθρου 24 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121)

Άρθρο 11α - Προπονητής – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ( Α΄121)

Άρθρο 25α - Μεταβατικές διατάξεις

Άρθρο 27α - Καταργούμενες διατάξεις


Σε Δεύτερη φάση δίνουμε τα ίδια ώς άνω μέρη της "διαβούλευσης", αφού αφαιρέσαμε τα επουσιώδη Σχόλια! Σε κάθε ευκαιρία τονίζεται από τους Σχολιαστές η χειραγώγηση του αθλητικού κινήματος από την κυβέρνηση σε όλα του τα επίπεδα!

 

Άρθρο 1β - Γενική Συνέλευση αθλητικού σωματείου – Αρχαιρεσίες – Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 2725/1999 (Α΄121)

Με κλικ στο ανωτέρω pdf βλέτετε το Άρθρο 1, αφού αφαιρέθηκαν διπλοεγγραφές και επουσιώδη Σχόλια. Από την "Πλοήγηση στη Διαβούλευση" και απλό μέτρημα παρατηρούμε:

Στο ανωτέρω Άρθρο γράφηκαν 100 Σχόλια εκ των οποίων τα 7 από γυναίκες και τα 93 από άνδρες, όλους μέλη ΔΣ ή απλά μέλη σωματείων! Οι γυναίκες είναι το 7% των σχολιαστών και αυτό και μόνο πετάει στα σκουπίδια την ηλίθια "ποσόστωση" του Αυγενάκη, που θέλει 30% το λιγότερο από κάθε φύλο στις διοικήσεις!

Σχετικά με τις ξεχωριστές εκλογές προέδρου και μελών ΔΣ ΌΛΟΙ είναι εναντίον! Συνεπώς, αυτοί που έγραψαν το νομοσχέδιο είναι για τα μπάζα!

ΌΛΟΙ είναι κατά της απαραίτητης παρουσίας δικηγόρου  στις εκλογές σωματείων, διότι είναι δυσβάσταχτο κόστος μαζί με τις κάθε τόσο τροποποιήσεις των καταστατικών των σωματείων! Αν θέλει ο Αυγενάκης και οι δικηγόροι, που έγραψαν το νομοσχέδιο, να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας των δικηγόρων ας πληρώσουν τους δικηγόρους ή ας βρουν άλλους τρόπους!!!

Σε αυτό προσθέτω και εγώ ότι οι εκλογές θέλουν δύο δικηγόρους, που θα πληρωθούν, διότι αν πάθει κάτι ο ένας και δεν μπορεί να συνεχίσει τότε θα πρέπει να έχουν καβάτζα τον δεύτερο! Και παρατηρώ ότι είναι θλιβερό οι δικηγόροι, που συνέταξαν το νομοσχέδιο, να φροντίζουν τον εαυτούλη τους εις βάρος των σωματείων!!!

ΌΛΟΙ θεωρούν ότι η γενική συνέλευση είναι σε ικανοποιητική θέση για να διεκπεραιώσει τις εκλογές σωματείου χωρίς δικηγόρο.

ΌΛΟΙ θεωρούν ότι οι χωριστή εκλογή προέδρου δημιουργεί προβλήματα, διότι: 1) αν διακόψει τη θητεία του ο επιτυχών και δεν υπάρχει άλλος, τότε θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές με νέα κινητοποίηση και νέα έξοδα (υπέρ των δικηγόρων) και 2) ο δεύτερος στην εκλογή προέδρου θα μπει στο ΔΣ στη θέση μέλους, που ίσως να έχει πάρει περισσότερες ψήφους από αυτόν!

Η σχιζοφρενική, πάντως, ιδέα της ποσόστωσης των δύο φύλων επιβάλλει 30% στις υποψηφιότητες και των δύο φύλλων και στις εκλογές προέδρου και στις εκλογές μελών ΔΣ, πράγμα που θα μειώσει τον αριθμό των αθλητικών σωματείων στο 1/5, κύριε Αυγενάκη!!!

Τέλος, αν στο παρελθόν γίνονταν "μαγειρέμετα", με αυτό το νόμο θα γίνονται δέκα φορές περισσότερα!!!

Με ΌΛΟΥΣ τους Σχολιαστές, πλην ενός ηλιθίου, να είναι ΚΑΤΆ του Άρθρου 1 αποδεικνύεται καραμπινάτα η οικτρή αποτυχία του Αυγενάκη και της Ομάδας του στη διατύπωση του φασιστικού νομοσχεδίου!!!


Άρθρο 2β - Ειδική αθλητική αναγνώριση – Τροποποίηση του άρθρου 8 του ν. 2725/1999 (Α΄121)

Με κλικ στο ανωτέρω pdf βλέτετε το Άρθρο 2, αφού αφαιρέθηκαν διπλοεγγραφές και επουσιώδη Σχόλια. Από την "Πλοήγηση στη Διαβούλευση" και απλό μέτρημα παρατηρούμε:

Στο ανωτέρω Άρθρο γράφηκαν 20 Σχόλια εκ των οποίων τα 2 από γυναίκες και τα 18 από άνδρες, όλους μέλη ΔΣ ή απλά μέλη σωματείων! Οι γυναίκες είναι το 10% των σχολιαστών και αυτό και μόνο ξαναπετάει στα σκουπίδια την ηλίθια "ποσόστωση" του Αυγενάκη, που θέλει 30% το λιγότερο από κάθε φύλο στις διοικήσεις!

Η γενική άποψη όλων είναι η ειδική αθλητική αναγνώριση (ΕΑΑ) να δίνεται άμεσα σε ένα σωματείο, όταν αυτό καταθέτει όλα τα ζητούμενα δικαιολογητικά στη ΓΓΑ, και μόλις την παίρνει να παίρνει και μέρος άμεσα σε όλους τους αγώνες της ομοσπονδίας! Και έχουν δίκιο! Γιατί να υστερεί το νέο σωματείο έναντι των άλλων, γιατί να το αποφεύγουν οι νέοι αθλητές επειδή δεν παίρνει μέρος σε όλους τους αγώνες της ομοσπονδίας και γιατί να καθυστερεί η ανάπτυξή του, πράγμα που το οδηγεί στο κλείσιμο πριν ακόμα ανοίξει?

Αντί να προνοούν με μέτρα στήριξης των νέων σωματείων, αυτοί οι βλάκες, συνομωτούν εναντίον τους και υπέρ των παλαιών! Και μην ξεχνάμε ότι η καθυστέρηση της ανάπτυξης ενός νέου σωματείου στρέφεται στην ουσία κατά των αθλητών του, οι οποίοι χάνουν ανεκτίμητα χρόνια από την εφηβική και νεανική τους ηλικία, και κατά αυτού του ίδιου του αθλητισμού στην τελική, ο οποίος χάνει αυτούς τους αθλητές!!!

Νομοσχέδιο για τα μπάζα, Αυγενάκη, συνταγμένο από ανθρώπους που ποτέ δεν αθλήθηκαν και ποτέ δεν διοίκησαν σωματείο!!!


Άρθρο 5β - Σύσταση – Μέλη – Τροποποίηση άρθρου 20 του ν. 2725/1999 (Α’ 121)

Με κλικ στο ανωτέρω pdf βλέτετε το Άρθρο 5, αφού αφαιρέθηκαν διπλοεγγραφές και επουσιώδη Σχόλια. Από την "Πλοήγηση στη Διαβούλευση" και απλό μέτρημα παρατηρούμε:

Στο ανωτέρω Άρθρο γράφηκαν 37 Σχόλια εκ των οποίων τα 3 από γυναίκες και τα 34 από άνδρες, όλους μέλη ΔΣ ή απλά μέλη σωματείων! Οι γυναίκες είναι το 8% των σχολιαστών και αυτό πετάει για τρίτη φορά στα σκουπίδια την ηλίθια "ποσόστωση" του Αυγενάκη, που θέλει 30% το λιγότερο από κάθε φύλο στις διοικήσεις!

ΌΛΟΙ μα ΌΛΟΙ οι σχολιαστές ζήτησαν να αποσυρθεί αυτή η διάταξη, κύριε Αυγενάκη!!! Μα επιτέλους, τα έχεις κάνει μπάχαλο!!!


Άρθρο 6β - Διοικητικό Συμβούλιο αθλητικής ομοσπονδίας – Τροποποίηση του άρθρου 22 του ν. 2725/1999 (Α΄121)

Με κλικ στο ανωτέρω pdf βλέτετε το Άρθρο 6, αφού αφαιρέθηκαν διπλοεγγραφές και επουσιώδη Σχόλια. Από την "Πλοήγηση στη Διαβούλευση" και απλό μέτρημα παρατηρούμε:

Στο ανωτέρω Άρθρο του Ανεγκέφαλου Καβαλλάρη (!) γράφηκαν 123 Σχόλια εκ των οποίων τα 8 από γυναίκες και τα 115 από άνδρες, όλους μέλη ΔΣ ή απλά μέλη σωματείων! Οι γυναίκες είναι το 7% των σχολιαστών και αυτό πετάει για τέταρτη φορά στα σκουπίδια την ηλίθια "ποσόστωση" του Ανεγκέφαλου Καβαλλάρη (!), που θέλει 30% το λιγότερο από κάθε φύλο στις διοικήσεις! Πες στους δικηγόρους σου να αλλάξουν επάγγελμα! Έχεις καταλήξει να θέλεις με νόμο να διαστρεβλώσεις την φύση της πραγματικότητας!!! Βγάλε και τον ήλιο από τη Δύση και κάνε και τα αντικείμενα να ... πέφτουν προς τον ουρανό!

Τα Σχόλια σε αυτό το Άρθρο είναι πολλά και αντιφατικά, άλλα με αιτιολογίες και άλλα βγαλμένα από "καταπιεσμένα συναισθήματα"!

Θα διαφωνήσω με τα ηλικιακά όρια και τους περιορισμούς στις θητείες! Ναι μεν παρατηρώ και εγώ επί πολλά χρόνια την εκμετάλλευση του αθλητισμού από τους λεγόμενους "καρεκλοκένταυρους" με γκανγκστερικές μεθόδους, αλλά δεν θέλω το "Ηθικό και Νομοταγές Κράτος", του οποίου εγώ είμαι Πολίτης, να χρησιμοποιεί ίδιες γκανγκστερικές μεθοδους και μάλιστα "διά νόμου" για να αντιμετωπίσει τους γκάνγκστερς! Απλούστατα η εποπτεύουσα τις ομοσπονδίες αρχή ΓΓΑ θα μπορούσε να κάνει διαχειριστικούς και οικονομικούς ελέγχους στις ομοσπονδίες, αλλά και ελέγχους νομιμότητας των εκλογών τους και έρευνα ύπαρξης οργανωμένης νοθείας κατά τις εκλογές τους, πράγματα που η αιωνίως ανίκανη, άχρηστη και τεμπέλα ΓΓΑ δεν έκανε ποτέ!

Δεν άκουσα ποτέ να ζητάει πίσω η ΓΓΑ χρηματικά ποσά από κακοδιαχείριση των οικονομικών μιας ομοσπονδίας από δοσίλογα Διοικητικά Συμβούλια! Δεν άκουσα ποτέ να ζητάει πίσω η ΓΓΑ τα λεφτά από επιχορηγήσεις σε "ομοσπονδίες καραμπινάτα μαϊμούδες" με συλλόγους-μαϊμούδες, που τους αφαιρέθηκε η Ειδική Αθλητική Αναγνώριση επειδή δεν είχαν συλλόγους, όπως η γνωστότατη ομοσπονδία του Τριάθλου του Γιώργου Γερόλυμπου, χρόνια επιχορηγούμενη, ευνοούμενη και διαπλεκόμενη με διευθυντές της ΓΓΑ!!! Είναι ή όχι σχέση καραμπινάτης διαπλοκής μεταξύ ομοσπονδιαρχών και υπαλλήλων-διευθυντών της ΓΓΑ αυτό???

Δύο καλές τοποθετήσεις, που μου άρεσαν, θα τις επαναλάβω εδώ:

 

18 Αυγούστου 2020, 12:00 | Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία

Α. Αναδρομικότητα θητειών του άρθρου 6 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, που τροποποιεί το άρθρο 22 του Ν. 2725/99.
Άρθρο 6

Τροποποίηση του άρθρου 22 του ν. 2725/1999
(Α΄ 121) «Διοικητικό Συμβούλιο»

Η παράγραφος 7 του άρθρου 22 του ν. 2725/1999, η οποία προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 29 του ν. 4603/2019 (Α΄ 48), τροποποιείται ως εξής:

«7. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές για πλήρη ή μερική θητεία. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών. Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις στις οποίες τοποθετείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία ισχύουν τα εξής: α) το ανωτέρω ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος και β) δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τους, όποιος έχει συμπληρώσει τέσσερις (4) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Για την εφαρμογή των ηλικιακών ορίων της παρούσας παραγράφου λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται αντιστοίχως το εβδομηκοστό πρώτο (71ο) ή το εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος της ηλικίας.».

Η παρ. Β του ιδίου άρθρου διευκρίνιζε ρητά ότι η ρύθμιση – τροποποίηση της παρ. α είχε αναδρομική ισχύ.

 

Με δεδομένο ότι η ρύθμιση του όγδοου άρθρου του Ν. 4639/2019, η οποία επαναλαμβάνεται αυτούσια στο άρθρο 6 του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, αναφέρεται σαφέστατα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, αλλά και του συνεταιρίζεσθαι, θεωρούμε ότι η αναδρομική ισχύς της εν λόγω διάταξης είναι ανεπίτρεπτη και εν πολλοίς αντισυνταγματική (ora σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή κ. Νίκου Αλιβιζάτου, Νοέμβριος 2019).

Πέραν της αντικειμενικής αδυναμίας να εξευρεθούν εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στελέχη ικανά και έμπειρα προκειμένου να αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα αιρετά διοικητικά στελέχη που στο πρόσωπό τους συντρέχουν τα κωλύματα του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου το χρονικό διάστημα μέχρι τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στις αθλητικές Ομοσπονδίες, δεν επιτρέπει την ομαλή μετάβαση των διοικητικών σχημάτων στο καθεστώς που προβλέπει το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου με αναδρομική ισχύ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αιρετών διοικητικών αθλητικών Ομοσπονδιών, στα πρόσωπα των οποίων συντρέχουν τα πιο πάνω κωλύματα, τη στιγμή αυτή κατέχει αξιώματα σε παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες. Είναι γνωστό ότι τα αξιώματα αυτά ναι μεν προήλθαν ύστερα από εκλογικές διαδικασίες, από την άλλη όμως πλευρά, είναι επίσης γνωστό ότι η εκλογή αυτή επιτεύχθηκε εξαιτίας της πολυετούς παρουσίας των στελεχών αυτών στις διεθνείς δραστηριότητες των αθλητικών αυτών οργανισμών και στην εμπιστοσύνη που απέκτησαν από τα μέλη της διεθνούς κοινότητας του αθλήματος εξ αυτού του γεγονότος.

Στις Ευρωπαϊκές αλλά και στις παγκόσμιες ομοσπονδίες αθλημάτων είναι επίσης γνωστό ότι πολύ συχνά συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα μείζονος σημασίας εθνικά θέματα της χώρας (π.χ. προσπάθειες για έμμεση ή άμεση αναγνώριση αθλητικών Ομοσπονδιών και λοιπών οργάνων στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, ένταξη του κράτους του Ισραήλ στις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, αναγνώριση εθνικών αθλητικών Ομοσπονδιών του Μαυροβουνίου, αναγνώριση εθνικών αθλητικών Ομοσπονδιών της Κινεζικής Ταιπέι κλπ).

Είναι σαφές ότι οι αιρετές αυτές θέσεις των νυν διοικητικών αθλητικών στελεχών που θα αποχωρήσουν από τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών λόγω των κωλυμάτων του άρθρου 6, δεν πρόκειται να καλυφθούν από ελληνικά αθλητικά διοικητικά στελέχη πριν την παρέλευση τουλάχιστον μιας 5ετίας και υπό τον όρο ότι θα αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των ηγεσιών των παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών αθλητικών Ομοσπονδιών.

Θεωρούμε ότι το κενό αυτό θα επιφέρει σημαντικότατη ζημία στο βαθμό που οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, επηρεάζουν την τύχη των αθλητικών θεμάτων της χώρας. Για παράδειγμα είναι γνωστή η προσπάθεια του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου να καταστεί μέλος παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών αθλητικών Ομοσπονδιών, με δεδομένο ότι με 5 αναγνωρίσεις αθλητικών Ομοσπονδιών του, θα μπορούσε να συγκροτήσει Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, να καταστεί έτσι μέλος της ΔΟΕ και να επικαλεστεί έτσι το επιχείρημα ότι μπορεί στη συνέχεια να ενταχθεί και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πέραν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι οι κανόνες που διέπουν την Ομοσπονδιακή-Σωματειακή δράση σε όλες τις λεπτομέρειές της, πρέπει να είναι γνωστή σε όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους και κάθε αλλαγή στον τρόπο εκλογής των μελών τους να δίνει ικανό χρονικό περιθώριο προκειμένου να είναι δυνατός ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας.

Για τους λόγου αυτούς προτείνουμε την καθιέρωση των θητειών για τους Προέδρους, Αντιπροέδρους, Γενικούς Γραμματείς και Ταμίες των αθλητικών ομοσπονδιών, χωρίς όμως η ρύθμιση αυτή να έχει αναδρομική ισχύ.

 

23 Αυγούστου 2020, 16:04 | Στέλιος Χριστοδούλου

Οπωσδήποτε τα προβλήματα με τις Διοικήσεις των Ομοσπονδιών είναι πάρα πολλά, αλλά με προ-αποκλεισμούς δεν λύνεται το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν ένας Έλληνας πολίτης να μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ή/και Πρόεδρος Δημοκρατίας και να μην μπορεί να γίνει Πρόεδρος Αθλ. Ομοσπονδίας λόγω ηλικίας. Καταλύουμε την Δημοκρατία, ότι θέλουν δλδ οι «κακοί» που έχουμε στο νου μας και θέλει το παρόν αθλ. νομοσχέδιο να πλήξει.

Μετέχω στις διαβουλεύσεις των υπό ψήφιση αθλητικών νομοσχεδίων από την πρώτη ημέρα του opengov.gr και η κατάσταση παραμένει η ίδια, και εγώ λοιπόν θα προτείνω το ίδιο:

ΕΛΕΓΧΟΣ των πεπραγμένων των ΔΣ των αθλ. Ομοσπονδιών!! Μην ξεχνάμε ότι βάσει του Ν2725/99 η αναγνωρισμένη αθλ. Ομοσπονδία είναι μόνο μια άρα, εξ’ ορισμού, λειτουργεί σε μονοπωλιακό περιβάλλον – καθεστώς. Έχει εκ του νόμου δεσπόζουσα θέση και θα πρέπει, αυτός που της δίνει αυτή την δεσπόζουσα θέση (η Πολιτεία δλδ) να την ελέγχει με πρώτη, εύκολη και ακόμα και αυτεπάγγελτη ποινή την προσωρινή ή και μακρόχρονη απώλεια της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

Ο Ν2725/99 προβλέπει ελεγκτική επιτροπή των αθλητικών ομοσπονδιών η οποία ποτέ δεν δούλεψε σωστά (τώρα έχει καταργηθεί τελείως!!!) αφού ποτέ δεν θεσμοθετήθηκε σωστά. Είναι ευθύνη της πολιτείας, του νομοθέτη, να φτιάξει το πλαίσιο στο οποίο, ο οποιοσδήποτε καταλαμβάνει την θέση του μέλους ΔΣ (*) Αθλ. Ομοσπονδίας να έχει την πλήρη ευθύνη της θέσης αυτής, όποια ηλικία ή εμπειρία να έχει. Δεν μπορεί να θεωρείται παράπτωμα η αποδοχή από το σώμα (για να έχει εκλεγεί κάποιος σε συνεχόμενες θητείες, το σώμα τον αποδέχεται) και μάλιστα παράπτωμα τιμωρητέο προκαταβολικά!!

Αντίθετα, είναι η αίσθηση απυρόβλητου που έχουν τα μέλη των ΔΣ Αθλ. Ομοσπονδιών αυτό που τα κάνει ασύδοτα. Και αναφέρομαι μόνο στις Αθλ. Ομοσπονδίες γιατί στα αθλ. Σωματεία δεν υπάρχει μονοπώλιο, ο πολίτης μπορεί να κάνει τις επιλογές του, ακόμα και να συστήσει σωματείο. Η Αθλ. Ομοσπονδία όμως είναι μια (**), μονοπώλιο, ο πολίτης πρέπει να αφήσει την αθλητική τύχη του παιδιού του στην μια και μόνη Αθλ. Ομοσπονδία χωρίς άλλη επιλογή. Αυτό το πλαίσιο του μονοπωλίου απαιτεί αυστηρό έλεγχο από αυτόν που ορίζει το μονοπώλιο.

Έχω προτείνει και άλλες φορές σε διαβουλεύσεις μέτρα ελέγχου των ΔΣ των Αθλ. Ομοσπονδιών, να μην κουράσω όποιος θέλει μπορεί να φτιάξει το πλαίσιο. Ευκαιρίας δοθείσης να σημειώσω-τονίσω την δημοσιότητα. Δεν μπορεί η βουλή να έχει τα πάντα σε δημοσιευμένα πρακτικά και οι αθλητικές ομοσπονδίες να λειτουργούν στο σκοτάδι. Πρακτικά ΔΣ, ΓΣ και Επιτροπών μαζί με τις αποφάσεις, ΓΣ, ΔΣ και Επιτροπών πλήρως δημοσιευμένα για να έχουν ισχύ. Θα κουράσω, το μονοπώλιο δημιουργεί ειδικές συνθήκες, δεν υπάρχουν προσωπικά η άλλα δεδομένα για προστασία. Όλα στο φως!

(*) Κατηγορούμε όλοι τον Πρόεδρο μιας Αθλ. Ομοσπονδίας αλλά αν δούμε τα Καταστατικά των Αθλ. Ομοσπονδιών, οι Πρόεδροι έχουν ελάχιστες αρμοδιότητες, σχεδόν τίποτα δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους. Είναι το ΔΣ σαν σώμα που αποφασίζει, ο Πρόεδρος μιας Αθλ. Ομοσπονδίας δεν είναι πρωθυπουργός που καταρτίζει μόνος του Υπουργικό Συμβούλιο.

(**) Συμφωνώ στην μια ειδικά αναγνωρισμένη εθνική αθλ. ομοσπονδία, αλλά γιατί να μην μπορούν να λειτουργήσουν και άλλες, να υπάρχει συναγωνισμός, αντίπαλο δέος -βασική αρχή στον αθλητισμό- απλά μόνο μια να εκπροσωπεί την χώρα. Σκέψη-πρόταση με δυσκολίες στη εφαρμογή αλλά όχι καθοριστικές αδυναμίες εφαρμογής.

Ευχαριστώ,

 

Στέλιος Χριστοδούλου
Πολυπρωταθλητής μοτοσυκλετισμού
Μέλος ΔΣ αθλητικών φορέων με πολύχρονη δράση.
Μηχανολόγος Μηχανικός


Άρθρο 7β - Γενικές Συνελεύσεις – Αρχαιρεσίες αθλητικών ομοσπονδιών – Τροποποίηση του άρθρου 24 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121)

 

Με κλικ στο ανωτέρω pdf βλέτετε το Άρθρο 7, αφού αφαιρέθηκαν διπλοεγγραφές και επουσιώδη Σχόλια. Από την "Πλοήγηση στη Διαβούλευση" και απλό μέτρημα παρατηρούμε:

Στο ανωτέρω Άρθρο γράφηκαν 84 Σχόλια εκ των οποίων τα 11 από γυναίκες και τα 73 από άνδρες, όλους μέλη ΔΣ ή απλά μέλη σωματείων! Οι γυναίκες είναι το 13% των σχολιαστών και αυτό πετάει για πέμπτη φορά στα σκουπίδια την ηλίθια "ποσόστωση" του Αυγενάκη, που θέλει 30% το λιγότερο από κάθε φύλο στις διοικήσεις!

Εδώ πολλοί ανεγκέφαλοι θέλουν τον αντιπρόσωπο του σωματείου να είναι αποκλειστικά μέλος του ΔΣ για να αποτρέψουν τις "λευκές εκπροσωπήσεις" από χειραγωγούμενα σωματεία σε γενικές συνελεύσεις. Αυτό, όμως, δυσκολεύει τα σωματεία της επαρχίας με λίγα μέλη στο ΔΣ, ενώ είναι προτιμότερο η δουλειά του σωματείου να μοιράζεται και σε άλλα μέλη και με το δεδομένο, μάλιστα, ότι ακόμα και οι αντιπρόσωποι του σωματείου μπορούν να εκλέγονται και να δηλώνονται π.χ. απο την αρχή του έτους ή έστω πολύ νωρίτερα της ΓΣ. Γιατί ένα σωματείο της Μυτιλήνης να μην έχει ένα μέλος του, που μένει στην Αθήνα, σαν εκπρόσωπό του, στο οποίο να δίνονται τηλεφωνικά οι απόψεις του σωματείου για μεταβίβαση στη ΓΣ?

Η επέμβαση της ΓΓΑ στις εκλογές των ομοσπονδιών μέσω δήθεν του επικαιροποιημένου Μητρώου των σωματείων με την ΕΑΑ αποτελεί βάναυση παρέμβαση στα εσωτερικά τους και παρανομία έναντι όλων των αθλητικών νόμων παγκοσμίως και θα αποτελέσει μεγάλη καθυστέρηση και με τεράστια λάθη! Επί πλέον, οι τεμπέληδες της ΓΓΑ, που φορτώνουν σε χελώνες τα εσωτερικά έγγραφα και κάνουν δυό βδομάδες να κατέβουν τρεις ορόφους, είναι αδύνατο να διαχειριστούν τις εκλογικές λίστες 10.000 σωματείων κάθε χρόνο!

Αλλά επί τέλους, τι δουλειά θα έχουν οι υπάλληλοι της ΓΓΑ (φωτό δεξιά) με αυτό το Μητρώο Σωματείων? Το έχουν σκεφτεί τι τους περιμένει? Εκεί που έβγαζαν ΜΙΑ ΦΟΡΑ την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση ενός σωματείου, με το Μητρώο θα πρέπει να την ελέγχουν κάθε φορά που υποβάλλεται ηλεκτρονικό έγγραφο! Και μάλιστα σε πιεσμένο χρόνο για όλες τις ΓΣ όλων των ομοσπονδιών! ΤΡΕΛΑ!!! Και μόνο που το σκέπτονται οι μισοί (δεξιά) αρρώστησαν! Να το κάνετε για να γελάμε χρόνια, αφού όλες οι ομοσπονδίες δεν θα μπορούν να κάνουν γενικές συνελεύσεις!

 

Μιλάμε για φασιστοκωμωδία των ανικάνων!!! Όλες οι προθεσμίες θα αναθεωρούνται συνεχώς με αποτέλεσμα να καταστήσουν αδύνατες όλες τις ΓΣ!


Άρθρο 11β - Προπονητής – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ( Α΄121)

 

Με κλικ στο ανωτέρω pdf βλέτετε το Άρθρο 11, αφού αφαιρέθηκαν διπλοεγγραφές και επουσιώδη Σχόλια. Από την "Πλοήγηση στη Διαβούλευση" και απλό μέτρημα παρατηρούμε:

Στο ανωτέρω Άρθρο γράφηκαν 133 Σχόλια εκ των οποίων τα 14 από γυναίκες και τα 119 από άνδρες, όλους μέλη ΔΣ ή απλά μέλη σωματείων! Οι γυναίκες είναι το 11% των σχολιαστών και αυτό πετάει για έκτη φορά στα σκουπίδια την ηλίθια "ποσόστωση" του Αυγενάκη, που θέλει 30% το λιγότερο από κάθε φύλο στις διοικήσεις!

Στο άρθρο αυτό για τους προπονητές διαβάζει κανείς τα πάντα, αφού πρόκειται για τα επαγγελματικά συμφέροντα του κλάδου! Αλλά οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να βλέπουν το όλο θέμα από την μεριά του προπονητή και όχι από τη μεριά του σωματείου!

Μερικές απόψεις αξίζει να τις επαναλάβουμε εδώ για τους ιδιαίτερους λόγους της την καθεμιά:

 

9 Αυγούστου 2020, 12:22 | Γούργουλης Βασίλης

Στην Ελλάδα «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» (Ν 4009/2011, άρθρο 1).

Στο χώρο του αθλητισμού αυτός ο ρόλος έχει ανατεθεί από την Πολιτεία στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Συνεπώς, οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Φ.Α.Α., με ειδικότητα σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, έχουν λάβει την «ΑΝΩΤΑΤΗ» δυνατή εκπαίδευση.

Κύριε Υπουργέ, είναι ευκαιρία να μπει μια τάξη στο άναρχο εργασιακό περιβάλλον που σχετίζεται με τον αθλητισμό.
Μην επιτρέψετε την απαξίωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας (!) Ξεκαθαρίστε μέσω του συγκεκριμένου νόμου, και όχι μέσω υπουργικών αποφάσεων (παράγραφος 9), ότι:

«Οι απόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. με κύρια ειδικότητα σε ένα συγκεκριμένο άθλημα θα αποκτούν από τη Γ.Γ.Α. (χωρίς καταβολή παραβόλου) άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή της ΑΝΩΤΑΤΗΣ κατηγορίας στο συγκεκριμένο άθλημα (όπως και αν ορίζεται-ονομάζεται αυτή από την εκάστοτε ομοσπονδία)».

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όσους έχουν Δευτερεύουσα Ειδικότητα.
Αξιοποιήστε τις προτάσεις των Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Σ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας που κατατέθηκαν το 2019 στον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη.

Με εκτίμηση
Γούργουλης Βασίλης
Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Σ.Ε.Φ.Α.Α. – Δ.Π.Θ.

 

9 Αυγούστου 2020, 14:03 | Ελιζάνα Πολλάτου

Ας πάψουμε επιτέλους να συζητάμε και να δια-β(δ)ουλευόμαστε για τα αυτονόητα ! Είναι, αν μη τι άλλο, ακυρωτικό έως και προσβλητικό, για τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Φ.Α.Α., να τίθεται θέμα επικύρωσης της αποκτηθείσας γνώσης τους, από τους οποιουσδήποτε και απ’ οπουδήποτε, διδάσκοντες των Ομοσπονδιών και της Γ.Γ.Α.

Ο ρόλος των φορέων αυτών είναι καθαρά διοικητικός (και έτσι πρέπει να μείνει) και δεν έχει ουδεμία σχέση με το εκπαιδευτικό έργο, που παρέχεται στα καθ ύλην αρμόδια Α.Ε.Ι., που είναι τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας μας (και τα αντίστοιχα του εξωτερικού, αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ).

Εάν οι αθλητικοί φορείς επιθυμούν μια εκπαίδευση, για επικαιροποίηση των γνώσεών τους, αυτό θα μπορούσε να τελεστεί, ΜΟΝΟ σε συνεργασία με τους έγκριτους επιστήμονες των Τ.Ε.Φ.Α.Α., με την προϋπόθεση να τεθούν προδιαγραφές και κριτήρια των όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν, σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία, ΜΟΝΟ από το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Εάν επιθυμούμε η άσκηση να αφορά ΟΛΟΥΣ τους πολίτες, θα πρέπει η εκπαίδευσή της να παρέχεται σωστά και υπεύθυνα ΜΟΝΟ από τους ειδικούς.
Με εκτίμηση
Ελιζάνα Πολλάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α., Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

12 Αυγούστου 2020, 21:37 | ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε τον αποκλεισμός από το παρόν σχέδιο των αποφοίτων ΙΕΚ, της ειδικότητας «Προπονητής Αθλήματος», από το δικαίωμα της χορήγησης άδειας άσκησης του επαγγέλματος τους!!!

Ελπίζουμε να έγινε κατά λάθος και όχι εσκεμμένα και συντεχνιακά!

Αν είναι δυνατόν να αναγνωρίζει το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος σε ένα που παρακολούθησε ένα σεμινάριο διάρκειας 400 ωρών και όχι στον πτυχιούχο ΙΕΚ μετά από κατάρτιση 5 εξαμήνων και συνολικής διάρκειας σε ώρες 1.200 και επιπλέον 960 ώρες πρακτικής άσκησης με Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας επιπέδου 5 σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που είναι ακριβώς ίδιο με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF) με αναγνώριση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτός από την Ελλάδα!!!)

Η (ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ) Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ θέλει να πιστεύει ότι μόνο εκ παραδρομής έγινε αυτή η παράληψη.

Για το ΔΣ της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ

Γιώργος Διαμαντόπουλος

Πρόεδρος ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ

 

18 Αυγούστου 2020, 12:32 | ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σας παρακαλώ εάν είναι δυνατόν να δείτε τα παρακάτω:

Η Ελληνική πολιτεία με το όργανο της που είναι ο {ΕΟΠΠΕΠ} Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων στα επαγγέλματα δίνει άλλο κωδικό στον προπονητή {Προπονητής} και άλλο στον απόφοιτο ΣΕΦΑΑ {Γυμναστής} Βέβαια οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ στο 3ο έτος παίρνουν την ειδικότητα κι έτσι πολύ σωστά όσοι ακολουθούν τον αγωνιστικό τομέα γίνονται προπονητές στην ειδικότητά τους[και μάλιστα θα ήταν καλύτερο να βγάζουν την κάρτα τους χωρίς επιβαρύνσεις}.

Οι απόφοιτοι Δημοσίων ΙΕΚ κι όχι μόνο διδάσκονται 1200 ώρες μαθημάτων { από τις οποίες οι 350 π.χ βόλλευ} συν 940 ώρες πρακτική στην ειδικότητά τους. Τέλος υπάρχουν και οι προπονητές που με την υπουργική απόφαση που ισχύει για τις σχολές προπονητών, όσοι έχουν παίξει για 5 χρόνια το άθλημα με βεβαίωση από την οικεία ομοσπονδία μπορούν και συμμετέχουν σε σχολές προπονητών της ΓΓΑ {100 ΩΡΏΝ ΠΑΛΑΙΌΤΕΡΑ ΚΑΙ 300 ΩΡΏΝ ΤΏΡΑ} και βγάζουν κάρτα προπονητή γ κατηγορίας μετά Β κατηγορίας και μετά Α κατηγορίας. Φυσικά τις 300 ώρες τις διδάσκουν καθηγητές ΣΕΦΑΑ με το αντίστοιχο αντίτιμο.  

Τα ερωτήματα είναι: Πως με 300 ώρες διδασκαλίας και 5 χρόνια παίζοντας το άθλημα βγάζει κάρτα προπονητή και Α κατηγορίας; Γιατί αυτός καταρτίζεται και ένας απόφοιτος ΙΕΚ που τον διδάσκουν καθηγητές ΣΕΦΦΑ και γυμναστές {2140 ώρες} δεν μπορεί με τη βεβαίωση να συμμετάσχει στη Σχολή Προπονητών; Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια διαβάθμιση στους προπονητές. ΣΕΦΑΑ-ΙΕΚ-ΑΘΛΗΤΕΣ. Επίσης για την αλλαγή βαθμίδος οι ανάλογες εξετάσεις γνώσεων γιατί η γνώση είναι η δύναμη.

 

19 Αυγούστου 2020, 23:03 | Σιώπης Βίκτωρ

Κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι το σχέδιο νόμου είναι σε θετική κατεύθυνση και θεραπεύει αρκετά από τα κακώς κείμενα στον κόσμο του αθλητισμού, παρόλο αυτό στο:

Αρθρο 11: Προπονητης παράγραφος 5 : Προπονητή, σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν.

εδάφιο 5 :Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών θεωρώ ότι χρήζει αυστηρότερης προσέγγισης.

Παρατηρείται ότι τα σωματεία που καλλιεργούν ένα μόνο αθλημα, λόγω αυτής της διάταξης αποκτούν περισσότερα δικαιώματα ψήφων και σε περισσότερες ομοσπονδίες, δηλώνοντας υποτιθέμενη ενασχόληση τους σε παράπλευρους κλάδους άθλησης για ενήλικες χωρίς υποχρέωση πρόσληψης προπονητών σε αυτούς τους κλάδους.

Παράδειγμα:

1) Σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα της πάλης και μόνο , αποκτούν δικαίωμα ψήφου σε ομοσπονδίες της άρσης βαρών και τζούντο χρησιμοποιώντας ακριβώς τους ίδιους αθλητές της πάλης ,χωρίς να καλλιεργούνται τα άλλα δύο αθλήματα στο σωματείο τους. Το ίδιο συμβαίνει ακριβώς και εναλλάξ από σωματεία που καλλιεργούν μόνο το άθλημα του τζούντο.

2) Το ίδιο γίνεται και στα ομαδικά αθλήματα του ποδοσφαίρου ,μπάσκετ, βόλεϊ και της χειροσφαίρισης σε όλη την επικράτεια.

3) Ακόμα παράγοντες του μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης , στίβου και ποδοσφαίρου οι οποίοι έχουν ένα μεγάλο σύλλογο με πολλούς αθλητές φτιάχνουν μικρότερους, κρατούν τα χαρτιά και κάνουν μεταγραφές αθλητών άνω των 18 ετών για να έχουν περισσότερους ψήφους (Κατά κανόνα αυτή είναι η σημερινή πρακτική χειραγώγησης ).

 Με λίγα λόγια ενώ ο νομοθέτης προσπαθεί να διευκολύνει τα ερασιτεχνικά ομαδικά κυρίως αθλήματα που συνήθως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν προπονητή ή δεν υπάρχουν προπονητές σε κάποιες περιοχές, κάποιοι χρησιμοποιούν αυτή τη διάταξη για να έχουν μερικές δεκάδες ψήφων σε διάφορες ομοσπονδίες.

Προκειμένου να μην αλλοιωθεί η σκέψη του νομοθέτη προτείνουμε όποιοι δεν έχουν εξειδικευμένο προπονητή, γιατί επικαλούνται ότι έχουν αθλητές μόνο πάνω των 18 ετών, να συμμετέχουν κανονικά σε όλες τις δραστηριότητες των ομοσπονδιών και των ενώσεων χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Έτσι και το κράτος απέναντι σε όσους έχουν πραγματικά προβλήματα δείχνει ευαισθησία και βοηθάει στην ανάπτυξη τους και παράλληλα μία διάταξη που χρησιμοποιείται πονηρά από κάποιους απενεργοποιείται, κλείνοντας το παράθυρο σε ψήφους από σωματεία σφραγίδες.

 

20 Αυγούστου 2020, 02:04 | Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας

Άρθρο 11_ Προπονητής – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ( Α΄121)

Στο άρθρο 31 του ν. 2725/1999 τροποποιούνται οι παρ. 2, 5 και 11, προστίθεται παρ. 13 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

11. Όποιος κατέχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δεν μπορεί να διατηρεί την αθλητική ιδιότητα και να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες του αθλήματος για το οποίο κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος, εκτός εάν έχει καταθέσει την άδειά του στην οικεία αθλητική ομοσπονδία. Εν ενεργεία αθλητής ομαδικού αθλήματος, ο οποίος κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή, δύναται κατ΄ εξαίρεση να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή: α) σε άλλη κατηγορία από αυτήν, στην οποία συμμετέχει ως αθλητής, β) σε ακαδημίες, ή γ) σε ομάδες αντίθετου με αυτόν φύλου οποιασδήποτε κατηγορίας.

Ζητούμε την εξαίρεση του αθλήματος της Ιππασίας από το ασυμβίβαστο αθλητή – προπονητή, που αποτελεί χρόνιο αίτημα του αθλήματός μας και της Ομοσπονδίας μας. Συγκεκριμένα, ζητούμε να προστεθεί:

«Εν ενεργεία αθλητής ιππασίας, ο οποίος κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή, δύναται κατ΄ εξαίρεση να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή».

Το ασυμβίβαστο αυτό, της αθλητικής ιδιότητας με του προπονητή, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα για το άθλημά μας και επιτρέπεται διεθνώς, από τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας μας, η συμμετοχή κανονικά όλων των προπονητών σε αγώνες. Υπάρχουν δε πολλά παραδείγματα διακεκριμένων αθλητών ιππασίας, ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών, οι οποίοι παράλληλα είναι και επίσημοι προπονητές άλλων αθλητών και εθνικών ομάδων ιππικών αθλημάτων.

Αυτό, δικαιολογείται από τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος μας, μεταξύ των οποίων, αναφέρουμε ενδεικτικά:

– Στο άθλημά μας οι αθλητές είναι δύο, ο ιππέας και το άλογο. – η εκπαίδευση των ίππων περιλαμβάνει υποχρεωτικά και συμμετοχή σε αγώνες και αυτό μπορεί να γίνει από τους εκπαιδευτές/προπονητές του αθλήματος. Ακόμη, δεν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα για τους προπονητές έναντι των αθλητών, λόγω του παράγοντα “άλογο”.

– Είναι απαραίτητο οι προπονητές να διατηρούν συνεχώς ένα υψηλό επίπεδο ιππευτικής ικανότητας, ώστε να είναι σε θέση να εκπαιδεύουν – προπονούν αθλητές και άλογα και αυτό κυρίως με την συμμετοχή σε αγώνες μπορεί να επιτευχθεί. Άλλωστε ο Εθνικές μας Ομάδες Ενηλίκων αποτελούνται κυρίως από αθλητές – διπλωματούχους προπονητές, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις χώρες του κόσμου στο άθλημα της ιππασίας.

Τυχόν εξαίρεσή τους από την επιλογή των Εθνικών Ομάδων λόγω της προτεινόμενης διάταξης θα σημάνει είτε σημαντική αποδυνάμωση, απαξίωση των Εθνικών Ομάδων και στην ουσία στέρηση στο διηνεκές οποιασδήποτε πιθανότητας της Ελλάδας για διάκριση στα Ολυμπιακά αθλήματα της ιππασίας για προφανείς και αναχρονιστικούς για το συγκεκριμένο άθλημα λόγους, είτε αναγκαστική κατάθεση των αδειών άσκησης επαγγέλματος από τους διπλωματούχους προπονητές-αθλητές ιππασίας προκειμένου να παραμείνουν διαθέσιμοι για την Εθνική Ομάδα με παράπλευρη συνέπεια την αδυναμία στελέχωσης των σωματείων με νόμιμους προπονητές, την απουσία των άριστων από την εκπαίδευση των επόμενων αθλητών και την καταδίκη του μέλλοντος της ιππασίας στην Ελλάδα και, κυρίως, την ανακολουθία της διοίκησης και της ΓΓΑ και την εκ των υστέρων ακύρωση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής των αθλητών, αλλά και των αποτελεσμάτων στις σχολές προπονητών που διοργάνωσε η ίδια ΓΓΑ για το άθλημά μας το 1995, 2003, 2014 και 2019.

– Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για τους αθλητές μας. – η Ιππασία είναι ένα άθλημα που μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και σε μεγάλη ηλικία. Άλλωστε η Ιππασία συμπεριλαμβάνεται στα αθλήματα που εξαιρούνται και οι αθλητές της, άνω των 35 ετών, μπορούν να εγγράφονται ως μέλη σε αθλητικό σωματείο και να μετέχουν στο Δ.Σ. και στα άλλα όργανα αυτού, ή ενώσεων ή της ομοσπονδίας (Ν.3057/2002, άρθρο 73, τροπ. Άρθρ.3 του Ν.2725/1999).

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ασυμβίβαστο αυτό αποτρέπει την πλειονότητα των διπλωματούχων προπονητών Ιππασίας, να λάβουν από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, για να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αθλητική τους ιδιότητα. Γεγονός, που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στα σωματεία – μέλη μας.

Ακόμη, στο ίδιο άρθρο παράγραφος 13 ζητούμε να προστεθεί και η Ιππασία στα αθλήματα που προβλέπεται ο θεσμός του εκπαιδευτή και ειδικότερα του «εκπαιδευτή ίππων».

 

20 Αυγούστου 2020, 13:14 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΙΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

ΜΕΡΟΣ Α΄ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΘΛΗΤΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Άρθρο 1 Γενική Συνέλευση αθλητικού σωματείου – Αρχαιρεσίες – Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 2725/1999 (Α΄121)

«Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.) : συμμετοχή των Προπονητών στα Δ.Σ των αθλητικών σωματείων. Με δικαίωμα λόγου και παρουσιάσεως των απόψεών τους. Οι Προπονητές εκ της φύσεως του επαγγέλματός τους, ασχολούνται με πάρα πολλές πτυχές της λειτουργίας και της οργανώσεως των ομάδων και των σωματείων. Η φωνή του Προπονητή πρέπει να ακούγεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν».

 

 Άρθρο 11 Προπονητής – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ( Α΄121)

Παρ.5. Προπονητή, σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν……

δ) Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών.

«Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.) : άμεση κατάργηση της ανωτέρω παραγράφου ! Με ποια λογική οι αθλητές των Ατομικών Αθλημάτων δεν έχουν ανάγκη Προπονητού από την ηλικία των 18 ετών και άνω; Να ισχύσει και για τα Ατομικά Αθλήματα ότι ισχύει και για τα Ομαδικά. Ανάγκη Προπονητού έχουν όλοι οι αθλητές ανεξαρτήτου ηλικίας και αθλήματος !»

 

Παρ 8. Στον προπονητή, του οποίου αθλητής ή ομάδα σημείωσε μία από τις διακρίσεις που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 34, χορηγείται ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή ατομικού αγωνίσματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ίδιο άρθρο. Σε περίπτωση που ο ίδιος αθλητής ή περισσότεροι του ενός αθλητές ή ομάδες του ίδιου προπονητή σημειώσουν μια από τις παραπάνω διακρίσεις, το χορηγούμενο στον προπονητή ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται επί της μεγαλύτερης από τις διακρίσεις που σημείωσαν οι αθλητές του και προσαυξάνεται κατά ποσοστό που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για καθεμία από τις υπόλοιπες διακρίσεις.

«Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.) : οι Προπονητές έχουν κάθε δικαίωμα να λαμβάνουν ακριβώς την ίδια οικονομική επιβράβευση με αυτή των αθλητών τους, αν όχι και μεγαλύτερη».

 

– Απόφοιτοι ΙΙΕΚ-ΔΙΕΚ.

«Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.): Τα ΔΙΕΚ και ΙΙΕΚ, αποτελούν Ευρωπαϊκώς θεσμοθετημένο πάροχο εκπαίδευσης. Το κράτος πρέπει να αποφασίσει επιτέλους τι θα κάνει με τα ΔΙΕΚ και ΙΙΕΚ, στα οποία λειτουργούν τμήματα Προπονητών Αθλημάτων. Η ΓΓΑ δεν τους δίνει χορηγεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους απόφοιτους ΙΕΚ αφού δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία. Η Πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει, ή θα αξιολογεί τους αποφοίτους, κατατάσσοντάς τους σε κατηγορία προπονητή χορηγώντας άδεια άσκησης επαγγέλματος, ή να καταργήσει αυτή την ειδικότητα από τα ΙΕΚ. Είναι κρίμα εκατοντάδες νέοι απόφοιτοι των ΙΕΚ με την ειδικότητα Προπονητή αθλήματος να ξοδεύουν χρήματα για σπουδές δύο ετών και να μην έχουν την δυνατότητα απόκτησης κάποιας άδειας άσκησης επαγγέλματος. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η διάρκεια σπουδών στα ΔΙΕΚ-ΙΙΕΚ είναι μεγαλύτερη από αυτή των σχολών Προπονητών της ΓΓΑ».

 

Παρ.10. Κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του παρόντος οι σχολές προπονητών ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι και χιονοδρομίας μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν από τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες.

«Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.) : Δυστυχώς αυτό το άρθρο που διατηρείται από παλιά. Δεν έγινε ποτέ χρήση του από τις Ομοσπονδίες και δεν είναι κατανοητή η χρησιμότητά του. Γνωρίζουμε ότι συμπεριλήφθηκε σε παλαιότερη τροποποίηση του νόμου για άλλους λόγους και όχι κάποιας πραγματικής αναγκαιότητας ή καλύτερης λειτουργίας των σχολών προπονητών τουλάχιστον για την χιονοδρομία και το θαλάσσιο σκι. Είναι μεροληπτική διάταξη χωρίς καμία λογική τεκμηρίωση. Η παρούσα διάταξη δίνει το δικαίωμα και στις άλλες Ομοσπονδίες να διεκδικήσουν την ίδρυση δικών τους σχολών Προπονητών. Οι Ομοσπονδίες δεν αποτελούν εκπαιδευτικούς φορείς αλλά αθλητικούς φορείς. Να αποσυρθεί η παράγραφος αυτή.

 

-Το δίπλωμα του εκπαιδευτή απονέμεται κατόπιν παρακολούθησης και επιτυχούς δοκιμασίας εκπαιδευτικού προγράμματος από την οικεία αθλητική Ομοσπονδία, η οποία τηρεί Μητρώο Εκπαιδευτών.

«Άποψη Πανελληνίου Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α.): η ίδια όπως και προηγουμένως».

– Τα αθλητικά σωματεία, που καλλιεργούν τα αθλήματα της σκοποβολής και της τοξοβολίας και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών δύνανται να απασχολούν εκπαιδευτή του οικείου αθλήματος εγγεγραμμένο στο Μητρώο Εκπαιδευτών της παρ. 2, με σύμβαση απασχόλησης οικειοθελούς προσφοράς άνευ ανταλλάγματος.»

Ο συντάκτης αντιφάσκει. Ενώ το σχέδιο νόμου αναφέρει σωστά επιτέλους την δημιουργία – λειτουργία του εκπαιδευτή για τις δραστηριότητες αθλητικής αναψυχής και τουρισμού. Με την παράγραφο αυτή εισάγει τον εκπαιδευτή στο αθλητικό σωματείο !.

Ποια η αναγκαιότητα της ύπαρξης εκπαιδευτή ειδικά στα αντικείμενα της σκοποβολής και της τοξοβολίας; δεν υπάρχουν προπονητές; αν όχι ας γίνουν σχολές.

Ο εκπαιδευτής είναι για την αθλητική αναψυχή και τον τουρισμό και ο προπονητής για τα αθλητικό σωματείο.
Η αμισθί παροχή υπηρεσιών (εθελοντική) θα ανοίξει την ΄΄ όρεξη ΄΄ και άλλων αθλημάτων για να απασχολούν <>(;) με αποτέλεσμα να δουλεύουν ως προπονητές χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση αλλά και βεβαίως χωρίς ασφάλιση κάτι που γίνεται και τώρα με την απασχόληση διαφόρων ατόμων ως προπονητών σε σωματεία, χωρίς συμβόλαια (όπως ο νόμος απαιτεί), οι οποίοι προσφέρουν υποτίθεται εθελοντικά και χωρίς αμοιβή έργο αλλά πληρώνονται «μαύρα» και είναι ανασφάλιστοι.

Οι Ομοσπονδίες δεν αποτελούν εκπαιδευτικούς φορείς αλλά αθλητικούς φορείς.
Να αποσυρθεί η διάταξη.

 

--Παρ. 11. Διατήρηση άδειας προπονητή από αθλητή ατομικού αγωνίσματος. Όπως και για τα ομαδικά. Γιατί η διαφοροποίηση;

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΚΡΕΜΜΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ.
1. Να εκδοθούν Κανονισμοί Προπονητών σε όσα αθλήματα ακόμη δεν έχουν.
2. Να εναρμονιστούν οι Κανονισμοί Προπονητών Ομαδικών και Ατομικών Αθλημάτων. Σε κάποια σημαντικά σημεία, άλλα προβλέπονται για τους Προπονητές των Ομαδικών και άλλα για τους Προπονητές των Ατομικών Αθλημάτων.
3. Θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος Κανονισμός Προπονητών για όλα τα αθλήματα Ατομικά και Ομαδικά. Να εξειδικεύει όπου υπάρχει ανάγκη.

 ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει έλεγχος εφαρμογής των υπαρχόντων Κανονισμών Προπονητών σε όλα τα αθλήματα που έχουν αυτή τη στιγμή Κανονισμό. Αφού εκδίδονται Άδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος Προπονητών από την ΓΓΑ, θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικός έλεγχος εφαρμογής των Κανονισμών Προπονητών, διότι οι Κανονισμοί προασπίζουν τα επαγγελματικά συμφέροντα των επαγγελματιών Προπονητών.

 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ.
Έπειτα από 21(!) χρόνια υπάρξεως του Αθλητικού Νόμου, και της προβλέψεως ιδρύσεως του ΕΚΑΕΤ, τίποτα δεν έχει γίνει. Η Προπονητική είναι μια επιστήμη που όπως όλες οι άλλες επιστήμες, συνεχώς εξελίσσεται. Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη για τη σωστή προετοιμασία των αθλητών μας, η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των Προπονητές όλων των αθλημάτων επί των τελευταίων εξελίξεων στο χώρο της ειδικής Προπονητικής κάθε αθλήματος. Η Ελλάδα, διαθέτει εξαιρετικούς Αθλητικούς Επιστήμονες και θα πρέπει να τους αξιοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση
– Όχι στην συμμετοχή των μελών του ΔΣ των Ομοσπονδιών και των Προπονητών σε αγώνες ως κριτές κλπ.

 

20 Αυγούστου 2020, 15:16 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΕΚ

Άρθρο 11 Προπονητής – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999 ( Α΄121)

α) πτυχίο Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.), με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα, ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή δίπλωμα της σχολής προπονητών της παρ. 4 ή πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού,

3. Για όσους κατέχουν πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού ή άλλων αναγνωρισμένων σχολών της ημεδαπής, απαιτείται και γνώμη, για την ισοτιμία, της πενταμελούς επιτροπής που λειτουργεί στην έδρα του Ελληνικού Κέντρου Αθλητικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ.).

Σχόλιο: Οι παραπάνω διατάξεις κατά την διατύπωση και την ερμηνεία τους δημιουργούν σύγχυση και παρερμηνεία.
Στην πρώτη παράγραφο δεν έχετε συμπεριλάβει τους πτυχιούχους ΙΕΚ της ειδικότητας προπονητής Αθλήματος. Οι παραπάνω πτυχιούχοι λαμβάνουν πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΕΟΠΠΕΠ και τους χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5 σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων κατά αντιστοιχία του EQF μετά από την επιτυχημένη παρακολούθηση επαγγελματικής Κατάρτισης 1.200 ωρών και 960 ωρών πρακτικής στο ανάλογο άθλημα.

Ενώ στην ενότητα 3. Αναφέρεστε …… ή άλλων αναγνωρισμένων σχολών της ημεδαπής.

Επειδή τα ΙΕΚ είναι αναγνωρισμένος φορέας αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης από το Ελληνικό Κράτος αλλά και από την Ευρώπη θα πρέπει να αναφερθεί με σαφήνεια και χωρίς παρερμηνεία στον νόμο στην πρώτη παράγραφο για τα προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση επαγγέλματος του προπονητή και οι πτυχιούχοι ΙΕΚ του αντίστοιχου αθλήματος.

Για την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών ΙΕΚ

Ιωάννα Σιοτρόπου

Πρόεδρος

 

22 Αυγούστου 2020, 16:38 | Πατλάκας Ιωάννης

Πατλάκας Ιωάννης πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. και φυσικοθεραπείας.

Πρέπει κάποια στιγμή εμείς οι καθηγητές φυσικής αγωγής να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Όταν έχουμε πάρει ειδικότητα αθλήματος και δεν έχουμε υπάρξει αθλητές σε επίπεδο πρωταθλητισμού του αθλήματος της ειδικότητας μας, τον καιρό που είναι να δώσουμε πρακτικές εξετάσεις απευθυνόμαστε σε πρωταθλητές του συγκεκριμένου αθλήματος ασχέτως εάν έχουν πτυχίο ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να μπορέσουμε να τις περάσουμε.

Αυτό και μόνο λέει πολλά, άλλο ο καθηγητής φυσικής αγωγής και άλλο ο προπονητής.

Το ότι διδασκόμαστε εργοφυσιολογία αυτό δεν μας κάνει και εργοφυσιολόγους, το ίδιο συμβαίνει και με την προπονητική.

Δεν είναι τυχαίο που το συντριπτικό ποσοστό των προπονητών μπορεί και πάνω από το 95% που μονοπωλούν τις επιτυχίες σε πανελλήνιο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο είναι πρώην αθλητές Ολυμπιονίκες, αθλητές με παγκόσμιες διακρίσεις ευρωπαϊκές μεσογειακές πανελλήνιες και αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο, οι ώρες της ειδικότητας ενός αθλήματος δεν μπορούν να συγκριθούν με τις ώρες που έχει διανύσει ένας αθλητής τέτοιου βεληνεκούς στις προπονήσεις του αλλά και τις βιωματικές εμπειρίες που έχει αποκτήσει σε αγώνες, δηλαδή απλά μαθηματικά, με μέσο όρο 4 ώρες την ημέρα επί 5 φόρες την εβδομάδα επί 15 χρόνια μας κάνει 19.000 ώρες πρακτικού μαθήματος έτη φωτός μακριά από τις ώρες ειδικότητας των Τ.Ε.Φ.Α.Α..

Πρέπει λοιπόν να υπάρξει εξορθολογισμός στο όλο θέμα που αφορά την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή δηλαδή οι ολυμπιονίκες από θέση 1η -8η αυτοί που έχουν 1η – 8η παγκόσμια και ευρωπαϊκή θέση και 1η έως 3η μεσογειακή θέση αυτοδίκαια να λαμβάνουν άμεσα την άδεια επαγγέλματος 1ης κατηγορίας προπονητή, 1η έως 3η πανελλήνια 3ης κατηγορίας.

Οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. να λαμβάνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή 1ης κατηγορίας μόνο εάν υπήρξαν κάτοχοι 1ης έως 8ης θέσης πανελλήνιου πρωταθλήματος, εάν όχι 2ης κατηγορίας.

Οι προπονητές αθλητών άνω των 18 ετών ατομικού αθλήματος που οι αθλητές τους κατέλαβαν 1η -8η ολυμπιακή 1η – 8η παγκόσμια και ευρωπαϊκή θέση και 1η έως 3η μεσογειακή να λαμβάνουν αυτοδίκαια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος 1ης κατηγορίας.

Είναι θλιβερό να συνδικαλίζεσαι απλά και μόνο για να κοιτάξεις τα συμφέροντα τα δικά σου και όχι τα συμφέροντα των αθλητών, δηλαδή του αντικειμένου ύπαρξης σου ως προπονητής.

Οι περισσότεροι προπονητές διακρίσεων είναι πρώην αθλητές, κάτοχοι αδειών ασκήσεως επαγγέλματος είτε μέσω παγκοσμίων ομοσπονδιών ή σχολών εξωτερικού ή σχολών της Γ.Γ.Α. σε συντριπτικό ποσοστό έναντι των αντιστοίχων πρώην αθλητών πτυχιούχων Τ.Ε.Φ.Α.Α., δεν ομιλώ καν για προπονητές που δεν υπήρξαν πρώην αθλητές του αντιστοίχου αθλήματος της ειδικότητάς τους.

Αυτά φυσικά είναι αυτονόητα για χώρες που είναι πολύ πιο προηγμένες στον αθλητισμό από εμάς, οι διακριτοί ρόλοι είναι το παν, άλλο ο προπονητής, άλλο ο γυμναστής ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης, άλλο ο εργοφυσιολόγος κλπ κλπ.


Άρθρο 25β - Μεταβατικές διατάξεις

Με κλικ στο ανωτέρω pdf βλέτετε το Άρθρο 25, αφού αφαιρέθηκαν διπλοεγγραφές και επουσιώδη Σχόλια. Από την "Πλοήγηση στη Διαβούλευση" και απλό μέτρημα παρατηρούμε:

Στο ανωτέρω Άρθρο γράφηκαν 16 Σχόλια εκ των οποίων ΜΗΔΕΝ από γυναίκες και τα 16 από άνδρες, όλους μέλη ΔΣ ή απλά μέλη σωματείων ή και σωματεία! Οι γυναίκες είναι το 0% των σχολιαστών και αυτό πετάει για έβδομη φορά στα σκουπίδια την ηλίθια "ποσόστωση" του Αυγενάκη, που θέλει 30% το λιγότερο από κάθε φύλο στις διοικήσεις!

Το άρθρο αρχίζει με την εναρμόνιση των καταστατικών των σωματείων και την τιμωρία αν δεν γίνει στην προθεσμία της με δήμιο πάντα τον Αυγενάκη:

 

"1. Εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, τα αθλητικά σωματεία, οι αθλητικές ενώσεις και οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους με τις διατάξεις του παρόντος, εφόσον είναι απαραίτητο. Κατά παρέκκλιση κάθε διαφορετικής διάταξης νόμου ή καταστατικής ρύθμισης, οι αποφάσεις για τις τροποποιήσεις του πρώτου εδαφίου λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο του οικείου αθλητικού φορέα, εφόσον αυτό γίνει εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος και πρόκειται για διατάξεις καταστατικών που χρειάζονται προσαρμογή στον παρόντα νόμο. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, αίρεται αυτοδικαίως η ειδική αθλητική αναγνώριση που είτε έχει χορηγηθεί σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 28 του ν. 2725/1999, είτε λογίζεται ως χορηγηθείσα κατά την παρ. 5 του άρθρου 135 του ιδίου ως άνω νόμου. Η σχετική διαπιστωτική πράξη περί της αυτοδίκαιης άρσης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού."

 

"Εναρμόνιση καταστατικού σύμφωνα με το νέο νόμο" σημαίνει 1) νέα ορθή διατύπωση του καταστατικού από δικηγόρο, 2) έγκριση από ΓΣ ή κατά παράβαση από ΔΣ, 3) αίτηση στο Ειρηνοδικείο, 4) Απόφαση Έγκρισης από το Ειρηνοδικείο, 5) δημοσίευση στο Δελτίο Νομικών (?) και 6) εγγραφή μετά ένα μήνα στο Βιβλίο των Σωματείων του Πρωτοδικείου!

Το άρθρο αυτό, όμως, το έγραψαν ... τρόφιμοι του φρενοκομείου "Το Δαφνί", που είχαν πηδήξει από τη μάντρα και τους ψάχνουν, σε συνεργασία με ... "εκ του νόμου μαλάκες"!

Το πρώτο είναι αυτονόητο και το δεύτερο αποδεικνύεται εκ του ότι: όταν στο νόμο 2725/17-6-1999, Άρθρο 135, παρ. 3 (αριστερή φωτό) έδωσαν προθεσμία οκτώ μηνών, δηλ. μέχρι 17-2-2000, για την εναρμόνιση των καταστατικών  (και όχι δύο μηνών, όπως τώρα), αυτοί οι οκτώ μήνες αποδείχθηκαν στα δικαστήρια ηλίθια εκτίμηση, διότι έπεσαν στα Πρωτοδικεία της χώρας τροποποιήσεις καταστατικών 7.000 σωματείων, που ήταν αδύνατο να εκδικαστούν!

Αυτό τους ανάγκασε σε διόρθωση με το νόμο 2858/7-11-2000, Άρθρο 4, παρ. 2 (δεξιά) να δηλώσουν ότι "ήταν μαλακία μας οι οκτώ μήνες προθεσμίας που θέσαμε" και σας δίνουμε προθεσμία μέχρι την 28-2-2001 και μάλιστα μέχρι τότε έστω να έχει υποβληθεί η αίτηση στο Πρωτοδικείο!!! Δηλαδή έδωσαν συνολικά από την 17-6-1999 μέχρι την 28-2-2001 για να υποβληθεί η αίτηση, που είναι 20 μήνες, συν 4 μήνες μέχρι να βγει η απόφαση του Πρωτοδικείου και να εγγραφεί το σωματείο στο Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου μας κάνουν συνολικά 24 μήνες = δύο ολόκληρα χρόνια ΜΕ ΝΟΜΟ!!!

Συνεπώς, αυτοί που σήμερα απαιτούν εναρμόνιση των καταστατικών 13.000 σωματείων σε δύο μήνες είναι ... αποδεδειγμένα και "εκ του νόμου ΜΑΛΑΚΕΣ"!!!

Και συνεχίζουν ακάθεκτα τα ξεφτέρια:

 

"2. Τα αθλητικά σωματεία, τα οποία κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι ήδη εγγεγραμμένα σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, χωρίς να έχουν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της αναγνώρισης αυτής το αργότερο εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Αθλητικά σωματεία που δεν θα λάβουν την ειδική αθλητική αναγνώριση εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος διαγράφονται αυτοδικαίως από το οικείο μητρώο μελών και δεν δύνανται να συμμετέχουν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας."

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ στα σωματεία που είχαν καθυστερήσει 2 χρόνια και περισσότερο να πάρουν την ΕΑΑ μέχρι σήμερα και έπρεπε να διαγραφούν, τώρα τους δίνουν ακόμα δύο χρόνια από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου! Νομο-Μπάχαλο!!!

Τα υπόλοιπα είναι για την ΕΟΕ και ας τα βρουν εκείνοι!

Φυσικά όλοι οι Σχολιαστές, πάντα ευγενικοί, αντέκρουσαν τα τρελά του Αυγενάκη με τακτ!!! Αυτό μας έφαγε: το τακτ!


Άρθρο 27β - Καταργούμενες διατάξεις

Άνευ ουσίας συζήτησης!


Συνεχίζεται στο Μέρος Δ.


  Αρχική      Επικαιρότητα      Αθλητικά Θέματα  .