karate.gr:  20 - Πωλήσεις

  Τελευταία ενημέρωση  29/1/2005. 

Αρχική      Επικαιρότητα      Πωλήσεις   .

Καταχωρήσεις στο karate.gr Διοργανώσεις Στηρίξτε το karate.gr με 20 €/έτος!

ΚΑΡΑΤΕ: Παρουσίαση και κριτική βιβλίων και περιοδικών
Μαχητικών Τεχνών


Εισαγωγή

Παρ' όλο που αρχικά η επιλογή μου αυτή θα δημιουργήσει επιφυλακτικότητες και ίσως αντιθέσεις, θα τολμήσω, ως αναμφισβήτητη "παλιοσειρά" να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις και κριτικές επί των βιβλίων και των περιοδικών μαχητικών τεχνών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Στόχος των παρατηρήσεων και κριτικών θα είναι το αντικείμενο, τα περιεχόμενα, η παρουσίαση, οι τάσεις, οι στρατηγικές των συγγραφέων και των εκδοτών και πάνω απ' όλα η ανταπόκριση στους δύο κανόνες που πρέπει να κυριαρχούν σε κάθε πράξη μας: την αλήθεια και το δίκαιο.

Τι να το κάνω το ιλλουστρασιόν χαρτί και την απόλυτη "τεχνική θανάτου" στο εξώφυλλο, όταν ο "εκτελεστής" είναι ... σαβούρας της καρπαζιάς??? Τι να την κάνω την πλασματική ανάπτυξη μιας αναγνωρισμένης και χρηματοδοτούμενης από το κράτος ομοσπονδίας, όταν η διοίκησή της αποτελείται από απατεώνες, οι οποίοι υποστηρίζονται από συλλόγους-σφραγίδες???

Τα βιβλία και τα περιοδικά έχουν κάποια δύναμη! Μεταφέρουν αποτυπωμένες απόψεις στους αναγνώστες! Και όταν ο αναγνώστης είναι αδαής, είναι κατά συνέπεια και πιο εύπιστος! Και όταν είναι πιο εύπιστος, τότε περνάει μέσα του πολύ πιο εύκολα το ψέμα από την αλήθεια, διότι το ψέμα και το παραμύθι διεγείρουν τη φαντασία, η οποία είναι και το χαρακτηριστικό του εύπιστου. Άσε που ο απατεώνας είναι πάντα πιο πιστικός από τον γνήσιο!

Από τα λίγα προηγούμενα, είναι φανερό ότι αποτελεί υποχρέωση των δημοσιογράφων και των εκδοτών να υπηρετούν την αλήθεια και το δίκαιο, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση το έντυπό τους γίνεται "εγκληματικό".

Εννοείται ότι γνωρίζω πως στο στόχαστρο της κριτικής θα μπω και εγώ ο ίδιος και το karate.gr και το περιμένω!

Να δείτε, όμως, ότι στο τέλος η κριτική και ο έλεγχος θα μας κάνει όλους καλύτερους, φτάνει να μην ... βριστούμε!!!


 

Περιοδικό: Το Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες

Τεύχος 50, Ιανουάριος 2005

 

Είναι μια θαυμάσια πολυτελής έκδοση με ωραία χρώματα, φωτογραφίες, γραφιστική και άψογη γενική εμφάνιση. Και με VCD, που δεν το είδα ακόμα! Με 26 σελίδες διαφήμισης, όμως, το 80σέλιδο Μονοπάτι γίνεται αυτομάτως 54 σελίδων και αν αφαιρέσει κανείς τις ολοσέλιδες φωτό, οι οποίες κάνουν εντύπωση αλλά αφαιρούν χώρους "ζουμερού" κειμένου, πέφτουμε σε πολύ λιγότερες.

Τα αγωνιστικά, αθλητικά και διοικητικά θέματα επισήμων ομοσπονδιών είναι σχεδόν ανύπαρκτα κατά επιλογή του εκδότη του, αλλά και με ευθύνη των ομοσπονδιών τζούντο, καράτε, ταεκβοντό, και άλλων, οι οποίες αδιαφορούν απαράδεκτα για τη συνεχή και λεπτομερή ενημέρωση του φίλαθλου κοινού. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που στους αγώνες τους δεν συγκεντρώνουν ούτε τους ... γονείς των αθλητών τους στις άδειες κερκίδες!!! Όταν σπαταλάτε το δημόσιο χρήμα κύριοι, είσαστε και υποχρεωμένοι απόλυτα να ενημερώνετε αυτούς που σας πληρώνουν!!! Έχετε υποχρέωση, λοιπόν, να γνωστοποιείτε τις δραστηριότητες των ομοσπονδιών σας!

Δίνεται υπέρμετρη έκταση σε θέματα ιστορικά της Ιαπωνίας και των σαμουράι καθώς και σε κινηματογραφικά, ενώ ίσως παραμελούνται τα τρέχοντα θέματα αθλητικών ομοσπονδιών, δραστηριοτήτων συλλόγων και συστημάτων και ανάπτυξης των μαχητικών τεχνών.

Η δουλειά, λοιπόν, του εκδότη του, Διονύση Τσετσέλη, είναι αξιοθαύμαστη και θα πρέπει να ενισχυθεί από όλους και σε ύλη και σε αγορά τευχών, όπως πρότεινα κάποτε για το ΔΥΝΑΜΙΚΟ και κανείς σας δεν το κατάλαβε: θα πρέπει να το αγοράζει ο μαθητής κάθε συλλόγου και σχολής μέσα από τη σχολή σε χαμηλότερη τιμή! Αυτό είναι μια αμοιβαία συνεργασία με αμοιβαίο κέρδος! Καταλάβετέ το γιατί έρχεται "οικονομικό τσουνάμι"!

 

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να παρατηρήσω μερικά που μου χτύπησαν "στραβά" στον πρόλογο αυτού του τεύχους!

1- Αισθάνεται πραγματικά υπερήφανος ο εκδότης στον πρόλογό του επειδή έβγαλε το πεντηκοστό τεύχος του! Έχει απόλυτα δίκιο, γιατί οι εποχές είναι οικονομικά πολύ δύσκολες! Αλλά δεν μπορούμε να μη θυμίσουμε ότι το ΔΥΝΑΜΙΚΟ είχε βγάλει 96 τεύχη, σε εποχές που οι εκδοτικές εργασίες χωρίς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ήταν διπλάσιες σε δυσκολία, μέχρι να σταματήσει την έκδοσή του, όταν οι άνθρωποι, τους οποίους έβαζε για 17 χρόνια εξώφυλλα και τους γέμιζε τις σχολές τους, έδειξαν το πραγματικό τους αχάριστο πρόσωπο!

2- Ανακηρύσσει "πρώτο" τον ... εαυτό του ο εκδότης του Μονοπατιού σε μια σειρά από "εκδοτικά επιτεύγματα". Χωρίς να τα απαριθμίσω ένα-ένα θα παρατηρήσω γενικά ότι είναι δύσκολο να λες τον εαυτό σου πρώτο με 50 τεύχη σε έξι χρόνια από το 1999 μέχρι το 2004, όταν έχουν προηγηθεί 96 τεύχη ΔΥΝΑΜΙΚΟ για 17 χρόνια, από το 1977 μέχρι το 1994!!! Και μάλιστα, ξεχνάει και τα άλλα παλαιότερα περιοδικά του χώρου, τα οποία είχαν και αυτά την κυκλοφορία τους!

3- Την έκφραση: " ... καταφέραμε να δώσουμε μια καινούργια αισθητική στις πολεμικές τέχνες της πατρίδας μας, ξεφεύγοντας από τα πρότυπα των φουσκωτών νταήδων και των ματωμένων προσώπων, που κυριαρχούσαν στα περισσότερα έντυπα του χώρου, σερβιρισμένα μάλιστα με μια αισθητική περιθωρίου και τσόντας, της δεκαετίας του '60." για πρώτη φορά κάνω πως δεν την είδα, αλλά αν επαναληφθεί ... θα την δω!!! Δηλαδή, ποιά συγκεκριμμένα "περισσότερα περιοδικά του χώρου" εννοεί??? Δηλαδή, από τη δεκαετία του '60 βρεθήκαμε στο 1999 που βγήκε το Μονοπάτι? Τα ενδιάμεσα χρόνια τα έφαγε το ... κενό μνήμης???

4- Τέλος, μου κάνει εντύπωση η αφέλεια επίτευξης του κατορθώματος της ανάσυρσης από το περιθώριο των μαχητικών τεχνών από το Μονοπάτι, όταν πριν εμφανιστεί ήδη υπήρχαν 3-4 επίσημα αναγνωρισμένες ομοσπονδίες μαχητικών τεχνών και μετά την εμφάνισή του και ανεξάρτητα από την ύπαρξή του αναγνωρίστηκαν άλλες 3-4. Και στις δραστηριότητες όλων αυτών δεν αναφέρεται ούτε κατά μία σελίδα ανά τεύχος κατά μέσο όρο το Μονοπάτι!!! Όταν οι ιδρυτές της ομοσπονδίας τζούντο ξενυχτούσαν επί μήνες για να λειτουργήσει η ομοσπονδία, δεν υπήρχε Μονοπάτι! Όταν οι ιδρυτές της ομοσπονδίας καράτε ξενυχτούσαν επί χρόνια για να λειτουργήσει η ομοσπονδία, δεν υπήρχε Μονοπάτι! Και λοιπά, και λοιπά!!! Το Μονοπάτι τους "ανέσυρε" όλους αυτούς???

Επομένως, ας μου επιτραπεί να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι, όταν γράφουμε θα πρέπει να σεβόμαστε και την ιστορία και την αλήθεια και το δίκαιο.

 

Κατά τα άλλα η ανάγνωση του περιοδικού κυλάει ευχάριστα με ιστοριούλες από πολύ κουνγκ-φου, λίγο καράτε, ιάϊ, ιστορίες σαμουράι και ταεκβοντό, έξι σελίδες "Ιπτάμενα Στιλέτα" (πολύ!), το νέο αστέρι του τζούντο, τον Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη, και μικρή περιγραφή των Πανελλήνιων Τζούντο Ανδρών και Γυναικών για θεατές και όχι για αθλητές!

www.karate.gr 


Περιοδικό: Το Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες

Τεύχος 51, Φεβρουάριος 2005

 

Η πρώτη ανορθογραφία, με το συμπάθιο, χτυπάει από το εξώφυλλο! Οι τίτλοι των κύριων άρθρων φαίνονται καθαρά στην αριστερή φωτό και για τον κόσμο των μαχητικών τεχνών είναι απαράδεκτη η αξιολόγηση της σειράς παρουσίασης! Ο διοικητικός του τζούντο Βαγγέλης Σουφλέρης, ο οποίος "έρχεται", προηγείται σε σπουδαιότητα από τον Ταΐτζι Κάσε, ο οποίος "έφυγε"!!! Μεγάλο λάθος!

Οι δύο αυτές προσωπικότητες ΔΕΝ συγκρίνονται ούτε με σφαίρες. Ο Ταΐτζι Κάσε ήταν μια από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου καράτε, ενώ ο Βαγγέλης Σουφλέρης αποτελεί μια μετριότητα διοικητικού σε μια χαμηλής ανάπτυξης επιχορηγούμενη ελληνική ομοσπονδία! Τις απόψεις μου τις δικαιολογώ εκτεταμένα στο ../budo/jud-01.htm με στοιχεία και συμπεράσματα, τα οποία βγαίνουν αβίαστα από τη συνέντευξη του "κορυφαίου" διοικητικού (μου θυμίζει κάποιον άλλο "κορυφαίο"), με σεβασμό στην ιστορία του ελληνικού τζούντο και των ανθρώπων του.

Από εκεί και πέρα το Μονοπάτι εξακολουθεί να περιλαμβάνει πολλές σελίδες διαφημίσεων, με γειά του και με χαρά του τού εκδότη, αλλά το αθλητικό κοινό ίσως θέλει περισσότερα κείμενα και αναφορές στους τρέχοντες αγώνες των επίσημων και μη ομοσπονδιών, διότι στην ουσία οι φορείς των μαχητικών τεχνών στην Ελλάδα είναι οι σύλλογοι και οι αθλητές των ομοσπονδιών! Αν ένα περιοδικό αναφέρεται σε πέντε άτομα από το χώρο σε κάθε τεύχος του, τότε θα είναι εκατοντάδες εκείνοι που δεν θα αναφερθούν ποτέ, όποια και να είναι η αξία τους! Γιατί να το αγοράζουν!

Αν θυμάμαι καλά, το ΔΥΝΑΜΙΚΟ, μέσα σε δέκα σελίδες κειμένων και φωτογραφιών ανέφερε όλους τους εκπαιδευτές, διαιτητές, αθλητές και συλλόγους των πανελλήνιων αγώνων μιας μεγάλης ομοσπονδίας! Και αυτό γιατί όλοι μοχθούσαν. Από λίγο σε όλους! Όχι ένας θεός και οι άλλοι τίποτα!

Τα θέματα ανατολικής φιλοσοφίας έχουν μόνιμη θέση στο περιοδικό, ενώ παρουσιάζονται και 4-5 περιπτώσεις θεωρητικής και πρακτικής αυτοάμυνας με φωτό και περιγραφές τεχνικών. Μια εκδοτική εξόρμηση του εκδότη προβάλλεται με μεταφράσεις βιβλίων ανατολικής φιλοσοφίας, πρακτικών και μαχητικών τεχνών, την οποία πρέπει όλοι να ενισχύσουμε αν θέλουμε να δημιουργηθεί κάποια τέτοια ειδική βιβλιοθήκη στην ελληνική γλώσσα, κάτι πολύ δύσκολο!

Εδώ επαναλαμβάνω τη διπλή συμβουλή: Προς αυτούς που μόνο γυμνάζονται, "Μάθετε και να διαβάζετε!" και προς αυτούς που μόνο διαβάζουνε, "Μάθετε και να γυμνάζεστε!", διότι το ένα χωρίς το άλλο είναι έρωτας χωρίς ... σύντροφο!


 

Αρχική      Επικαιρότητα      Πωλήσεις   .