karate.gr:  03 - Τα Στυλ του Καράτε

Πρώτη δημοσίευση 1/9/1993

Αρχική    Επικαιρότητα   Τα Στυλ του Καράτε  .

Καταχωρήσεις στο karate.gr

Διοργανώσεις

Στηρίξτε το karate.gr με 20 €/έτος!

 

 

Ελληνική Ομοσπονδία Παραδοσιακού Καράτε

 

Ανακοίνωση του Γιώργου Παναγιωτίδη στο ΔΥΝΑΜΙΚΟ Νο 89/ΣΕΠ '93

 

Τους τελευταίους μήνες του 1987 μία ομάδα από τριάντα περίπου δασκάλους και φίλους του ΣΟΤΟΚΑΝ ΚΑΡΑΤΕ, συγκεντρώθηκε πολλές φορές και συζήτησε το πάντα φλέγον θέμα της ένωσης του ελληνικού Καράτε κάτω από ενιαίο φορέα, που λειτουργώντας δημοκρατικά, θα έθετε τις βάσεις για την υποδομή και την ανάπτυξη του Καράτε στην Ελλάδα, συνδυάζοντας δύο βασικά χαρακτηριστικά:

1) Την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ και την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του φορέα και

2) Την εξασφάλιση και συνέχιση του ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ τρόπου διδασκαλίας και εξάσκησης του Καράτε.

Μετά από πολλές συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις, ξεχώρισε μία ομάδα από πέντε (5) σωματεία, που εξασκούσαν το ΣΟΤΟΚΑΝ ΚΑΡΑΤΕ και που τα μέλη της έβαλαν στόχους:

1) Να εξαλείψουν την εξάρτηση του ελληνικού Καράτε από τα ξένα κέντρα και τους αλλοδαπούς δασκάλους.

2) Να επιδιώξουν την αναγνώριση της αυτοδυναμίας του στο διεθνή χώρο, με την ανάπτυξη σχέσεων και την απόκτηση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε απόλυτα ΙΣΟTIMH βάση ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΥ και ΑΛΛΗΛΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ.

3) Να διατηρήσουν την ΠΑΡΑΔΟΣΗ και τη φιλοσοφική βάση του Καράτε στη διδασκαλία και την εξάσκηση του.

 

Έτσι, το Μάιο του 1988 ιδρύθηκε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΑΡΑΤΕ.

Ήδη, από τις αρχές του ίδιου έτους είχαν αρχίσει οι επαφές με τις διάφορες διεθνείς οργανώσεις του Καράτε, για την ανάπτυξη σχέσεων, στηριγμένων στις παραπάνω αρχές.

Οι επαφές αυτές καρποφόρησαν πολύ σύντομα. Τον Αύγουστο του 1988, δηλαδή μόλις λίγους μήνες μετά την ίδρυση της, η Ε.Ο.Π.Κ. αναγνωρίστηκε από την ITKF (International Traditional Karate Federation), της οποίας ηγείτο και ηγείται ο shihan Hidetaka Nishiyama (9 DΑΝ), έγινε τακτικό μέλος της και επίσημη αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα, με δικαίωμα να διενεργεί εξετάσεις και να απονέμει βαθμούς DΑΝ, τους οποίους ανεγνώριζε σαν απονεμηθέντες από τον ίδιο, ο shihan H. Nishiyama. Το γεγονός αυτό, πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά, δείχνει την εκτίμηση του shihan Nishiyama στο ήθος και την τεχνική κατάρτιση των δασκάλων και των εκπροσώπων της Ε.Ο.Π.Κ. και είναι το πρώτο έμπρακτο δείγμα εμπιστοσύνης και σεβασμού καταξιωμένου δασκάλου και οργάνωσης με παγκόσμια εμβέλεια στο Ελληνικό Καράτε και τους, εκπροσώπους του.

Έτσι, η Ε.Ο.Π.Κ. και η Τεχνική της Επιτροπή έγινε η πρώτη ελληνική οργάνωση του Καράτε, που έδωσε ΕΛΛΗΝΙΚΑ διπλώματα και ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ βαθμούς DΑΝ με διεθνή αναγνώριση. Η συνεργασία, όμως, αυτή δεν κράτησε για πολύ χρόνο. Την άνοιξη του 1990, η I.T.K.F. οργάνωσε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καράτε στο Περού.

Συνεπής στις υποχρεώσεις της η Ε.Ο.Π.Κ., με τεράστιες προσωπικές οικονομικές θυσίες των μελών της, γιατί ευρισκόμενη ακόμα σε αρχικό οργανωτικό στάδιο δεν μπορούσε να εξασφαλίσει φυσικά από δικούς της πόρους τα απαιτούμενα έξοδα για τη συμμετοχή της στη διοργάνωση αυτή, έστειλε πλήρη ομάδα αθλητών της και αντιπροσωπεία των μελών της στο Περού και έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο αυτό Πρωτάθλημα.

Η απογοήτευση των μελών της Ε.Ο.Π.Κ. από τις άμεσες επαφές τους με την ολομέλεια της I.T.K.F. και την από κοντά γνωριμία τους με την διεθνή αυτή οργάνωση ήταν μεγάλη, αφού:

1) Διαπιστώθηκαν τεράστιες οργανωτικές αδυναμίες στην I.T.K.F., η οποία περνούσε μεγάλη κρίση, που ακόμα δεν την έχει ξεπεράσει και

2) Κατά παράβαση των συμφωνημένων, η I.T.K.F. προσπάθησε να επιβάλλει στην Ε.Ο.Π.Κ. τον γνωστό Γιουγκοσλάβο κ. Βλαδίμηρο Γιόργκα, Αντιπρόεδρο της ITKF, με απόλυτες εξουσίες ελέγχου της δομής της ΕΟΠΚ για λόγους πολιτικής της ITKF στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πιστή στις καταστατικές αρχές της, που αποτέλεσαν και το λόγο ίδρυσής της, ομόφωνα αποφάσισε η Ε.Ο.Π.Κ. ότι, όπως γεννήθηκε έτσι ήθελε και να παραμείνει: ΕΛΛΗΝΙΚΗ και εγκατέλειψε την Ι.T.Κ.F., συνεχίζοντας το δρόμο της.

Επί τρία χρόνια έκανε επαφές, έφερνε δασκάλους από το εξωτερικό, διοργάνωνε σεμινάρια και αγώνες, συμμετείχε σε διεθνείς εκδηλώσεις, αλλά όσον αφoρά την ένταξη της σε κάποιο διεθνή φορέα, σκόνταφτε πάντοτε στη σταθερή άρνηση των αλλοδαπών φορέων του Καράτε, να συνεργαστούν μαζί της ΙΣΟΤΙΜΑ. Όλοι ήθελαν να την ελέγξουν και σαν βασική προϋπόθεση συνεργασίας, έβαζαν την πλήρη εξάρτηση της από αλλοδαπούς δασκάλους και κέντρα.

Τέλος, τον Μάρτιο του 1992, η Ε.Ο.Π.Κ. έγινε τακτικό μέλος και αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Kobe Osaka International, της διεθνούς οργάνωσης του Sensei Thomas Morris, εκλεκτού δασκάλου του Καράτε και με εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες, αναπτύσσοντας μία σχέση αμοιβαίας εκτίμησης, φιλίας και συνεργασίας.

Τον Ιούλιο του 1992 η Ε.Ο.Π.Κ. συμμετείχε στο Διεθνές Σεμινάριο και Πρωτάθλημα της ΚΟΒΕ OSAKA INTERNATIONAL στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Την επιστροφή των εκπροσώπων της Ε.Ο.Π.Κ. από τη Σκωτία συνόδευε, όμως, νέος προβληματισμός. Ο κύριος όγκος των μελών της KOI ανήκε στο σύστημα SHITO RYU, ενώ το σύνολο των μελών της Ε.Ο.Π.Κ. καλλιεργεί το SHOTOΚAN ΚΑRΑΤΕ. Όπως ήταν, λοιπόν, επόμενο ελάχιστα θα μπορούσε μέσω της KOI να προωθηθεί ο στόχος της Ε.Ο.Π.Κ. για τεχνική ανάπτυξη και άνοδο του επιπέδου του Σότοκαν Καράτε στην Ελλάδα.

Έτσι άρχισε η αναζήτηση νέου διεθνούς φορέα για συνεργασία σε υπερεθνικό επίπεδο.

Ήδη από το Μάιο του 1992, είχαν αρχίσει οι επαφές και η φιλία με τον γνωστό δάσκαλο του Καράτε sensei ΥΑΜΑDΑ και στο σεμινάριο, που οργανώθηκε τον ίδιο μήνα στου Ζωγράφου (Αθήνα) συμμετείχε σύσσωμη η Ε.Ο.Π.Κ. και έγιναν πολλές συναντήσεις και συζητήσεις με το δάσκαλο, αναπτύχθηκε δε προσωπική φιλία με την ηγεσία της Ομοσπονδίας.

Μέσω, λοιπόν, του Sensei Yamada, αντιπρόσωπος της Ε.Ο.Π.Κ. ήρθε σε επαφή με έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλoυς του Παραδοσιακού Σότοκαν Καράτε, τον shihan Hirokazu Kanazawa, ηγέτη της παγκόσμιας οργάνωσης Shotokan Karate International. Οι συστάσεις του sensei Yamada έπεισαν το δάσκαλο να επισκεφθεί την Ελλάδα και να διδάξει στην Αθήνα (Χολαργός) το Νοέμβριο του 1992 σε Σεμινάριo, που διοργανώθηκε από την Ε.Ο.Π.Κ. και να συμπράξει με την Τεχνική της Επιτροπή  σε εξετάσεις για την απονομή βαθμών DAN. Οι επενειλημμένες πολύωρες συζητήσεις με τη μεγάλη φυσιογνωμία του Καράτε και τη διαπίστωση από τον ίδιο του υψηλού τεχνικού επιπέδου των μελών της Ε.Ο.Π.Κ. και της πίστης τους στο Παραδοσιακό Σότοκαν Καράτε, είχαν την ευτυχή κατάληξη, η Ε.Ο.Π.Κ. να γίνει τακτικό μέλος της Shotokan Karate International και αποκλειστική εκπρόσωπος της στον ελληνικό χώρο, ο δε Πρόεδρος της κ. Γιώργος Παναγιωτίδης, εξετάστηκε με επιτυχία για το πέμπτο (5o) DΑΝ από τον σενσέι H. Kanazawa και του εκχωρήθηκαν ξεχωριστά προνόμια από το δάσκαλο για τον ελληνικό χώρο. Τέλος, τα διπλώματα της αναγνωρίζονται από την SKI.

Από το παραπάνω ιστορικό, ίσως οδηγηθεί κανείς στο ΕΣΦΑΛΜΕΝΟ συμπέρασμα ότι η Ε.Ο.Π.Κ. είναι αποκομμένη από το υπόλοιπο ελληνικό Καράτε. Η πραγματικότητα είναι τελείως αντίθετη.

Η Ε.Ο.Π.Κ. έγινε για να ενώσει το ελληνικό Καράτε και στόχος της είναι η ανάπτυξη και η εξάπλωση του, πάνω σε σωστές βάσεις. Για την εξυπηρέτηση του στόχου της αυτού, όλα τα Σωματεία-μέλη της είναι και μέλη της Ε.Ο.Ε.Κ. , της Ομοσπονδίας που είναι αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Κράτoς και στην οποία υπάγονται όλα τα επιμέρους στυλ του Καράτε.

Τα στελέχη της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ε.Ο.Ε.Κ., επανδρώνοντας τα διάφορα όργανα της, όπως Διοικητικό Συμβούλιο, Σώμα Εξεταστών, Σώμα Διαιτητών, Τεχνική Επιτροπή, Δικαστική Επιτροπή κ.λ.π. .

Οι αθλητές της μετέχουν στα Πρωταθλήματα της Ε.Ο.Ε.Κ. και μάλιστα έχουν διακριθεί ιδιαίτερα, αρκετοί δε είναι μέλη διάφορων εθνικών ομάδων.

Επίσης χαρακτηριστικό της έλλειψης κάθε προκατάληψης στην Ε.Ο.Π.Κ. και τα μέλη της, καθώς και οποιασδήποτε τάσης για αντιπαράθεση με τα άλλα οργανωμένα κόμματα του ελληνικού Καράτε, είναι οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με όλους τους εκπροσώπους των παραδοσιακών στυλ στην Ελλάδα και η αθρόα συμμετοχή μελών της στα σεμινάρια και τις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις των οργανώσεων αυτών και των δασκάλων τους, πράγματα βέβαια αυτονόητα για μία οργάνωση, που ένας από τους κύριους στόχους της είναι η άνοδος του επιπέδου του Ελληνικού Καράτε, η ευπρόσωπη εκπροσώπησή του στο διεθνή χώρο και τελικά η απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία των διάφορων φορέων του στον ελληνικό χώρο για την ποιοτική αναβάθμιση και προώθηση του.

Αναπόφευκτα, μετά από όλα τα παραπάνω θα μπει πιστεύουμε το ερώτημα. Αφού η οργάνωση αυτή κάνει ή επιδιώκει τόσο σπουδαίους στόχους γιατί εξακολουθεί να έχει περιορισμένο αριθμό μελών; Η απάντηση είναι πολύ απλή, αν και αποτελεί κατάληξη πολλών συζητήσεων και μακροχρόνιου προβληματισμού.

Η επιδιωκόμενη ποιότητα στην οποιαδήποτε προσπάθεια της Ε.Ο.Π.Κ., απαιτεί χρόνο, χρήμα, υπoδoμή, αυτοθυσία, παραμερισμό των καθαρά προσωπικών επιδιώξεων των μελών της προς χάρη του συνόλου και του ιερού σκοπού της.

Αυτό έχει σαν συνέπεια την αυστηρή επιλογή των προσώπων που αποτελούν τα στελέχη της και των σωματείων που απoτελούν τα μέλη της.

Είναι πλήθος οι αιτήσεις σωματείων του Σότοκαν Καράτε, που ζητούν να γίνουν μέλη της Ε.Ο.Π.Κ. Η αποδοχή τους, όμως προϋποθέτει έλεγχο του τεχνικού τους επιπέδου, της υλικοτεχνικής τους υποδομής και βεβαιότητα ότι είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για τους στόχους της Ε.Ο.Π.Κ. μαζί με τα ήδη μέλη της, σε πνεύμα, όχι μόνο αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης, αλλά αναπτύσσοντας κατά ένα τρόπο οικογενειακό δεσμό με τους υπόλοιπους. Είναι άξιο να επισημανθεί ότι όλες οι αποφάσεις της Ε.Ο.Π.Κ. παίρνονται από τη Γενική Συνέλευση, που σε πνεύμα ισότητας και αδελφοσύνης, χωρίς διακρίσεις μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων, καινούργιων ή παλιών στελεχών, αποφασίζει άμεσα για κάθε σημαντικό πρόβλημα, για την περαιτέρω πορεία και για τους τρόπους επιδίωξης των στόχων της Ε.Ο.Π.Κ.

Αυτή τη στιγμή η νεαρή Ε.Ο.Π.Κ. έφτασε να έχει πλήρες μηχανογραφημένο μητρώο όλων των μελών και αθλητών της, με πλήρη στοιχεία, χρονολογικά και ποιοτικά για την πρόοδο τους, έχει καταστεί οικονομικά αυτοδύναμη, έχει ενιαίο σύστημα διδασκαλίας και εξετάσεων για όλα τα μέλη της, πλήρως οργανωμένο και ενιαίο εκπαιδευτικό και αγωνιστικό σύστημα και είναι έτοιμη να προχωρήσει στον επόμενο άμεσο στόχο της.

Ο στόχος της αυτός είναι να συγκρoτήσει πλήρη ομάδα για όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες και να εκπροσωπήσει ευπρόσωπα την Ελλάδα, συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1994, που οργανώνει η Shotokan Karate International στο Τόκιο της Ιαπωνίας, χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά στο ελάχιστο τα μέλη και τους αθλητές της. Αυτό σημαίνει νέες θυσίες, μεγαλύτερες προσπάθειες για το ανέβασμα ακόμη περισσότερο του τεχνικού επιπέδου των αθλητών της και την εξοικονόμηση των σημαντικών οικονομικών πόρων, που απαιτούνται για τον προαναφερόμενο σκοπό.

Πολλά επίσης περιμένουν οι άνθρωπoι της Ε.Ο.Π.Κ. και από το μεγάλο δάσκαλο και ηγέτη της Shotokan Κarate International Shihan Hir. Kanazawa, που θα έρθει και πάλι στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 1993, για να συμβάλλει και αυτός στην προσπάθεια της, διδάσκοντας σε σεμινάρια που θα διεξαχθούν στην Αθήνα την ίδια εποχή, για δασκάλους και αθλητές, συμμετέχοντας μαζί με την Τεχνική Επιτροπή της Ε.Ο.Π.Κ. σε εξετάσεις για βαθμούς DΑΝ και συνεργαζόμενος με την ηγεσία της Ε.Ο.Π.Κ. για την καλύτερη και πληρέστερη οργάνωση της αποστολής και συμμετοχής στο Παγκόσμιo Πρωτάθλημα SKI 1994.

 

Για την ΕΟΠΚ – Γιώργος Παναγιωτίδης


karate.gr - για όσους ξέρουν να διαβάζουν!

Αρχική    Επικαιρότητα   Τα Στυλ του Καράτε  .